Gullin1
Stefan Gullin är en av många växthusodlare i Närpes som investerat i LED-belysning. En belysning som med lägre energiförbrukning än traditionell dessutom ökar skörden. Men vi kan göra ännu mer för att minska vårt koldioxidavtryck, säger han.
Jordbruk

Inhemska växthusodlingen
blir allt klimatvänligare

Den finländska växthusnäringens klimatavtryck har halverats på tio år. Den största orsaken är att användningen av brännolja har minskat med 85 procent. Men övergången till LED-belysning har också en inverkan, säger odlaren Stefan Gulin i Närpes.

I våras publicerade Naturresursinstitutet Luke en undersökning som visade att den inhemska växthusodlingens klimatavtryck har halverats sedan 2004. En välkommen sanning som de finländska odlarna har vetat om länge.

– Men i och med rapporten blev det också känt för allmänheten att man kan äta inhemska grönsaker med gott samvete året runt, säger Stefan Gulin, växthusodlare i Närpes.

Den enskilt största orsaken till att den inhemska växthusnäringen har halverat sitt koldioxidavtryck är att fossila bränslen har ersatts med förnybar bioenergi från skogen. Men rapporten visade också vikten av andra tekniska innovationer.

– Tack vare att vi har moderna anläggningar i Finland använder vi väldigt lite vatten jämfört med exempelvis Spanien. I Spanien går det åt 3.165 liter vatten för 1 kilo tomat, medan motsvarande användning här är bara 20-35 liter per kilo. Orsaken är bättre vattenhushållning, säger Gulin.

LED ökar skördarna

Gulin medverkade nyligen i en artikelserie som publicerats av Jord- och skogsbruksministeriet inom ramen för ett projekt som lyfter upp den inhemska livsmedelsproduktionen. I artikeln fokuseras det mycket på LED-belysning – något som Gulin har satsat stort på.

– År 2013 installerade vi LED-belysning på ett 300 kvadratmeter provområde. Resultaten var goda och därefter utökade vi belysningen. I dag har vi LED som mellanbelysning i alla våra växthus på en yta på knappt 13.000 kvadratmeter, berättar han.

Gullin tillämpar en så kallad hybridbelysning som innebär att han som toppbelysning har traditionella HPS-lampor och LED som mellanbelysning. LED-belysning förbrukar mindre elenergi samtidigt den har högre mikromol, vilket ger en skördeökning.

– En högre mikromol per watt påskyndar fotosyntesen och det har gett oss skördeökningar på cirka 15 procent. Så med mindre förbrukad mängd elenergi har vi kunnat öka skörden.

LED-tekniken utvecklas ständigt och i framtiden kommer den typen av lampor att bli ännu effektivare. Vinsten med LED-belysning är att det krävs mindre energi för att producera högre mikromol.

– HPS-lampor ger cirka 1,7 mikromol per watt beroende på kvalitet, medan LED från 1 watt ger cirka 2,3 mikromol. Dagens LED-belysning kan komma upp i 3 mikromol så tekniken utvecklas hela tiden, säger han.

Gulin tror att den finländska växthusproduktionen kan bli ännu mera miljövänlig i framtiden. Något han tycker kunde lyftas upp i högre grad är att växthusbranschen är en stor konsument av koldioxid i form av gödsel.

– Växthusbranschen i Finland köper in ren koldioxid som gas från industrin och använder den som gödsel. Det är en väldigt stor klimatåtgärd med tanke på den stora användningen. Industrin behöver inte släppa ut den koldioxiden utan säljer den till oss, förklarar Gulin.

Själv köper han in cirka 350 ton koldioxid varje år.

– Plantorna tar upp den största delen av koldioxiden och vi eftersträvar att släppa ut så lite som möjligt, eftersom det är en kostnad för oss. På sommaren när vi ventilerar mera sänker vi gödslingen av koldioxid.

Vill återanvända vattnet

För att ytterligare sänka behovet av vatten planerar Gulin att återanvända överrinningsvattnet.

– Odlingsrännor och uppsamlingsbrunn är redan installerade, men det som vi planerar nu är ett recirkuleringssystem så att vi kan rena överrinningsvatten. Det skulle göra att vi kan återanvända vattnet, vilket skulle vara en klimatåtgärd, berättar han.

Andra förnybara energikällor intresserar också växthusbranschen. Vindkraft och solenergi är lösningar som kan bli aktuella, men medför också utmaningar. Gulin tror däremot starkt på biogas.

– Jag tror att det i framtiden blir vanligare att värma anläggningarna med biogas. Det skulle vara ett trevligt alternativ. För att ytterligare öka vår trovärdighet som en hållbar bransch är det viktigt att vi anammar nya tekniska innovationer, precis som vi har gjort hittills, konstaterar han.

Gullin4
Den inhemska växthusproduktionen är även hållbar vintertid. Koldioxidavtrycket minskas ständigt genom en övergång till förnybara biobränslen, men också LED-belysning gör produktionen effektivare. Nya tekniska innovationer kommer att göra klimatavtrycket ännu mindre i framtiden.