Jordgubbsodling I Tunnel
Jordgubbsodling i tunnel. FOTO: Frukt- och bärodlarnas förbund
Jordbruk

Inhemska jordgubbar
klara till midsommar

Trots det svala vädret i början av juni förväntas årets jordgubbsskörd bli helt normal, uppger Frukt- och bärodlarnas förbund.

Man behöver inte oroa sig för att det inte finns inhemska jordgubbar till midsommar. På friland mognar jordgubbarna till midsommar i samma takt som under tidigare år.

I odlingstunnlarna är jordgubbsskörden redan i full gång, så redan nu finns det gott om inhemska jordgubbar i butikerna.

– Frostnätter har förekommit lokalt, men odlarna har sätt att skydda jordgubbsodlingarna, berättar Frukt- och bärodlarnas förbundsordförande Tarja Matomäki.

– Fiberdukar har bretts ut över jordgubbsodlingarna och bevattning under frostnätter skyddar blomningen mot frostskador, så det finns ingen anledning till oro över tillgången på inhemska jordgubbar till midsommar.

Säsongen för inhemska jordgubbar har blivit väldigt mycket längre under de senaste åren. Jordgubbsodling i växthus och tunnlar förlänger säsongen både i början och slutändan.

Skördetidpunkten kontrolleras i tunnlar med planteringstidpunkt och på friland infaller skördetiden för olika sorter vid lite olika tidpunkt.

Huvudskörden för jordgubbar torde pågå helt traditionellt från midsommar in i juli.

Jordgubbar odlas runt om i landet vilket gör att transportsträckorna är korta och produkten färsk. 

Vill man köpa bären direkt från gården eller plocka dem själv, hittar man närmaste gårdsbod eller självplock på nätet under www.hmlry.fi/suoramyynti/ (kartan finns tills vidare endast på finska).