Jordbruk Marknad

Inhemska grönsakerna räcker till

Den inhemska växthusproduktionen fortsätter normalt trots coronaviruset. Det odlas som bäst gurka, olika tomatsorter och sallat samt örter i alla växthus.

– Utbudet räcker utmärkt för den normala efterfrågan så här års och situationen blir ännu bättre ju längre våren framskrider. Normalt sett äter vi finländare mer tomat, gurka och sallad då våren närmar sig. Det finns ingen orsak att hamstra eftersom växthusen fungerar normalt, försäkrar verksamhetsledare Jyrki Jalkanen på Handelsträdgårdsförbundet.

I Finland odlas varje år över 100 miljoner kilo växthusgrönsaker, vilka utgör en fjärdedel av hela vår grönsakskonsumtion. Det finns över 400 växthusföretag som producerar grönsaker på olika håll i landet.

Med hjälp av ett långt utvecklat odlingskunnande och toppmodern teknologi skördar man året runt i de inhemska växthusen. Färskhet är en av den inhemska produktionens styrkor.

Hög självförsörjningsgrad för grönsaker

– I Finland har vi en ovanligt hög självförsörjningsgrad då det gäller grönsaker. Den inhemska produktionen har under årtiondenas lopp utvecklats så att den förutom att vara mycket miljövänlig också når upp till världens högsta skördenivåer, säger Jalkanen.

Enligt en undersöknings som Naturresursinstitutet publicerades 2019 hade den inhemska växthusgrönsaksproduktionens koldioxidavtryck sjunkit med upp till 56 procent mellan åren 2004 och 2017. Samtidigt hade användningen av olja rasat med 85 procent.

I de inhemska växthusen används integrerat växtskydd där man förenar förebyggande och biologiska växtskyddsmetoder för att förhindra skadedjur och sjukdomar. Enligt en rapport som sammanställts av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA är Finland ett av de länder där värdens renaste mat produceras.