Anders Strandberg
Anders Strandberg, 43 år, efterträder Håkan Fagerström som efter 30 års tjänstgöring för bolaget och stiftelserna går i pension i november 2019.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Anders Strandberg vd för
Svenska småbruk och egna hem

Anders Strandberg, pol.mag, eMBA, har valts till verkställande direktör för Svenska småbruk och egna hem Ab samt till ombudsman för Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden sr och Stiftelsen A.B. Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond sr. Strandberg kommer från Andelsbanken Raseborg där han jobbat som bankdirektör.

Anders Strandberg, 43 år, efterträder Håkan Fagerström som efter 30 års tjänstgöring för bolaget och stiftelserna går i pension i november 2019. Strandberg har bred erfarenhet av lantbruksnäringarna. Han har ansvarat för bankens jord- och skogsbrukskunder de senaste 15 åren och är själv jordbruksföretagare.

Strandberg som tillträder i augusti ser fram emot de nya arbetsuppgifterna.

– Svenska småbruk och egna hem Ab samt stiftelserna Finlandssvenska Jordfonden och Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond fyller en ytterst viktig funktion i befrämjandet och tryggandet av lantbruksnäringarnas fortlevnad i Svenskfinland. I mitt nya arbete upplever jag att jag kan kombinera all den kunskap och erfarenhet som jag har samlat på mig under min yrkeskarriär. Jag känner starkt för lantbruksnäringarna och det svenska i Finland. I detta arbete kan jag jobba mer specifikt för detta ändamål och också stöda utvecklingen av lantbruksrådgivningen och -utbildningarna i Nyland och Åboland.

Svenska Småbruk och egna hem Ab är ett aktiebolag som idkat handel med fastigheter i svenskbygden i 110 års tid. Bolaget äger idag 1.650 hektar mark i olika delar av Nyland och Åboland. Gårdarna Margreteberg i Esbo och Westerkulla i Kyrkslätt har båda ett betydande byggnadsbestånd. Det sammanlagda värdet av bolagets och de två närstående stiftelsernas värdepappersportföljer överstiger 60 miljoner euro. Tre fjärdedelar av bolagets ägare är allmännyttiga samfund och stiftelser.

Håkan Fagerström har fungerat som verkställande direktör för Svenska småbruk och egna hem Ab och ombudsman för stiftelserna under en lång och händelserik tid.

– Mycket har hänt under de senaste 30 åren inom lantbruksnäringen och utbildningsväsendet i Svenskfinland. EU-inträdet 1995 ändrade förutsättningarna för jordbrukaren över en natt och utbildningsreformerna under 2000-talet har satt en stark prägel på lantbruksskolorna i regionen. Totalt sett har lantbruksnäringen följt sin tid och utvecklats och förändrats starkt. Jag är glad över att ha kunnat vara med och påverka utvecklingen, konstaterar Fagerström.

Strandberg lyfter fram vikten av utbildning och fortbildning inom området.

– Skolorna på andra stadiet, yrkeshögskolorna och Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors Universitet är alla i en helt avgörande roll för att lantbruksnäringen skall fortsätta utvecklas även i fortsättningen. Svenska småbruk och egna hem Ab jämte stiftelser kommer också i fortsättningen att understöda verksamhet som tryggar lantbruksnäringarnas och därmed även hela landsbygdens framtid i Nyland och Åboland.