Lpx 00155766
Flera holländska städer förbjuder reklam för kött och mjölkprodukter. Detta påverkar också bondgårdarnas produktion. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Holländska städer stoppar
reklam för kött och mjölk

Flera holländska städer och kommuner planerar att förbjuda reklam för kött och mjölkprodukter inom sina områden. Kommunerna Utrecht och Bloemendaal har redan gjort slag i saken. Parallellt reduceras boskapen på mjölkgårdar.

Än så länge är förbuden bara aktuella i några få städer. Men de styrande politikerna argumenterar att reglerna stiftas för att följas. Dessutom ska förteckningen över förbjuden reklam för ”farliga” livsmedel utökas med fler produkter.

De styrande politikerna i kommunen Bloemendaal i provinsen Noord-Holland klubbade denna höst igenom ett beslut som förbjuder utomhusreklam för kött, mejeriprodukter och produkter som framställs med fossila bränslen.

Omfattande förbud mot köttreklam

Argumentetet är att köttprodukterna skadar klimatet. Framställning och transport av djurfoder bidrar till förstörelsen av tropiska regnskogar och spridning av skadliga drivhusgaser, som i sin tur genererar den globala uppvärmningen.

Politikerna vill skydda stadens 24.000 invånare och turister för frestelsen att köpa hem klimatskadliga produkter som Goudaost, hamburgare eller köttprodukter från de lokala slakterierna. 

För ändamålet har en politisk trepartikoalition bildats, som driver på projektet. Enligt den lokala radiostationen ”105” omfattar förbudet också fordon som drivs med fossila bränslen, med andra ord bilar med förbränningsmotor. Reklam för flygresor är likaså bannlysta.

Bloemendaal är en relativt liten stad med småskalig infrastruktur. Tidigt ute i samma ärende med moratorier för köttprodukter var städerna Haarlem med sina 235.000 invånare och Nederländernas fjärde största stad Utrecht.

En majoritet av de styrande i Haarlem röstade redan 2022 för ett liknande förbud mot reklam för köttprodukter från 2024. Den allra första holländska regionen med ett förbud mot reklam för kött, fisk och fossila produkter var provinsen Nordholland.

Enligt den vegana ekonomitidskriften ”Vegconomist” har ett växande antal holländska politiker börjat ta avstånd från köttprodukter. Nederländernas jordbruksminister Piet Adema har bland annat flaggat för ett EU-förbud mot subventioner av köttprodukter.

Ministern skulle enligt egen utsago hellre reservera subventionerna för hållbart producerade, hälsosamma och sunda livsmedel. Politikerna borde i stället stöda en hållbar matproduktion som bidrar till att reducera konsumtionen av kött och alkoholprodukter. 

Boskapsskötseln reduceras starkt

Nederländernas regering försöker flitigt lobba för en politik som syftar till att reducera boskapsskötseln. Målet är att halvera landets kväveutsläpp fram till 2030.

Åtgärderna har väckt protester bland djurbönder, som måste räkna med höga kostnader på kuppen.

EU godkände tidigare detta år ett omfattande stödpaket på 1,47 miljarder euro för utfasning av boskapsgårdar i Nederländerna. Medlen ska användas till att köpa upp och permanent stänga upp till 3.000 gårdar i Natura 2000-områden.

Programmen avser att kompensera upp till 100 procent av förlusterna på gårdar som slutgiltigt upphör med produktionen av mjölk, grisar eller fjäderfän.

Producenterna får inte återgå till samma typ av produktion, varken i Nederländerna eller i något annat EU-land.