Jordbruk EU

Hogan vill underlätta
generationsväxlingar

EU-kommissionen vill underlätta generationsväxlingar inom jordbruket. Enligt agrarkommissionär Phil Hogan ska en större del av stödkakan gå till unga jordbrukare. Han föreslår dessutom en premie för äldre jordbrukare som låter pensionera sig.

Hogan har talat för en snabbare och smidigare generationsväxel ända sedan han tillträdde jobbet som agrarkommissionär. I veckan redogjorde han för sina planer inför de unga jordbrukarnas (Ceja) presidium.

Enligt Hogan borde stödet till unga jordbrukare höjas kännbart i samband med CAP-reformen. I dag utgör stödet 0,8 procent av det nationella kuvertet. I nya CAP efter 2020 borde andelen höjas till 2 procent.

Beloppet skulle enligt Hogan utbetalas som ett tillägg till inkomststödet i den första pelaren eller som en klumpsumma via landsbygdsstöden. På detta sätt vill kommissionen fördubbla effekten.

Därutöver föreslår Hogan en engångsbetalning på 100.000 euro till unga jordbrukare som etablerar sig första gången. Dessutom skulle medlemsländerna få möjligheter att stöda starten på olika sätt.

Hogan vill ytterligare främja olika former av samarbete mellan generationerna. En möjlighet vore ett slags engångsbetalning till äldre jordbrukare som låter pensionera sig. Planeringen av generationsväxling och pensionering ska också bli lättare.

Enligt Hogan är en smidig generationsväxling nödvändig för att bibehålla dynamiken inom EU:s jordbruk. Medlemsländerna borde också få bättre verktyg som skulle bidra till att utvidga den totala andelen unga jordbrukare.