2019930 Ep 092262 E Wt5 016
Agrarkommissionär Phil Hogan ska sköta handeln i den nya EU-kommissionen. Han räknar med fortsatta tuffa tider inom världshandeln och vill reformera WTO. FOTO: EU
Jordbruk EU Marknad

Hogan driver på
stor reform av WTO

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ställde på måndagen upp för EU-parlamentets utfrågning i egenskap av blivande handelskommissionär. Hogan vill driva en öppen och rättvis handelspolitik och vill reformera världshandelsorganisationen WTO.

Inför parlamentet fastställde Hogan att handelspolitiken kommer att bedrivas tuffa förhållanden, åtminstone på kort sikt. De internationella handelsrelationerna står inför en djup kris, eftersom vissa globala aktörer ifrågasätter grundläggande regler.

Irländaren Phil Hogan har gjort sig känd för sina hårda nypor gentemot britterna i frågan om brexit och gränsen mellan Irland och Nordirland. Men han aviserade dessutom en front mot USA:s protektionistiska handelspolitik.

Mot bakgrunden av den ökande tekniska och geostrategiska konkurrensen mellan USA och Kina kopplas handelspolitiska och ekonomiska frågor alltmer till geopolitiska och säkerhetsrelaterade frågor, noterar Hogan.

Under dessa omständigheter vill Hogan bevara ett stabilt och förutsägbart handelsklimat som bygger på tydliga och genomförbara regler. Han efterlyser bland annat en reform av världshandelsorganisationen WTO.

WTO måste startas på nytt

Försvagade WTO behöver en nystart för att kunna återta sin plats som centrum för världshandeln. Hogans målsättning är att presentera ett brett reforminitiativ i slutet av nästa år efter WTO:s ministerkonferens.

Hogan konstaterade att EU redan har presenterat flera idéer till reformer. WTO-reglerna måste uppdateras så att de kan anpassas till dagens realiteter. Det gäller både reglerna för e-handeln och snedvridningar via subventioner.

Hogan vill också fortsätta på den nuvarande kommissionens linje genom att öppna nya marknader för EU. Det är ett centralt mål mot bakgrunden av den tilltagande protektionismen i världen.

I egenskap av handelskommissionär vill Hogan påskynda arbetet för att säkerställa att alla EU:s handelsavtal genomförs korrekt, så att de skapar fördelar för invånare, jordbrukare och företag.

Han anser att EU måste visa ännu större beslutsamhet och försvara sina rättigheter i dagens instabila och fientliga handelsklimat. Det gäller att utnyttja både bilaterala och multinationella tvistlösningssystem.

Enligt Hogan måste EU sätta hårt mot hårt för att stärka sin förmåga att försvara sig mot illojala handelsmetoder. EU måste se till att de rätta instrumenten finns på plats för att värna unionens rättigheter.

Han vill uppgradera EU:s genomförandeförordning så att det blir möjligt att avbryta medgivanden i situationer där motparterna handlar olagligt och blockerar WTO:s tvistlösning.

EU ska driva en hållbar handelspolitik

Men Hogan noterade också möjligheten att använda handelspolitiken för att stöda en hållbar utveckling. Han lovade att använda alla instrument som står till förfogande för att nå hållbarhets- och klimatmålen.

Han efterlyste ett balanserat förhållande mellan handel, klimat och miljö som en strategi för att agera på många fronter samtidigt. Tillväxten inom handeln får inte skada insatserna för klimatskyddet eller miljön.

Handelspolitiken ska i stället bidra till att bekämpa klimatförändringarna och skydda miljön genom miljövänliga varor, tjänster och teknologier. En av Hogans prioriteringar är en gränsskattejustering för koldioxid för att bidra till EU:s klimatmål.

Varje nytt handelsavtal ska innehålla ett specifikt kapitel om hållbar utveckling, vilket redan är fallet i det senaste frihandelsavtalen. Dessutom ska efterlevnaden av klimat- och miljöåtagandena leva upp till högsta möjliga standarder, lovade Hogan i parlamentet.

Han försvarade kommissionen mot den massiva kritiken kring handelsavtalet Mercosur. Ett EU utan vare sig handelspolitik eller handelsavtal saknar möjligheter till påtryckningar i miljöfrågor mot länder som Brasilien.

I den sista fasen av ratificeringsprocessen av Mercosur har kommissionen ännu chanser att påverka utvecklingen i Amazonas. Vi är alla upprörda över de brinnande regnskogarna, underströk Hogan.