EU Globalt

Hogan blir inte ny chef för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har handlats som potentiell ny WTO-chef efter brasilianaren Roberto Azevêdo. På måndagen tackade Hogan ändå nej till en kandidatur. Han vill hellre koncentrera sig på EU:s utrikeshandel.

Det krisar inom WTO och den nuvarande generaldirektören har sedan länge förlorat greppet. USA-regeringen har ständigt försökt svartmåla WTO som en tandlös organisation som dessutom missgynnar amerikanska intressen.

Azevêdo aviserade nyligen sin förtida avgång i slutet av augusti. Han motiverade sitt beslut av familjeskäl men betonade också svårigheterna att tygla USA och Kina. De båda stormakterna har fortlöpande ökat pressen på WTO.

I spekulationerna om en efterträdare till Azevêdo har EU:s handelskommissionär och tidigare jordbrukskommissionär Phil Hogans namn dykt upp i rubrikerna. Med sina kunskaper om jordbruk och handel vore Hogan som klippt och skuren för jobbet.

Hogan själv sade inte direkt nej, vilket har tolkats som ett intresse för posten. På måndagen meddelade irländaren att han avstår från att kandidera. EU-kommissionen får gå före.

Hogan motiverar draget med det knepiga handelspolitiska läget. EU-handeln med USA står i ett konstant blåsväder med växlande vindar. Kinas stärker sitt inflytande i Europa och brexit måste få en lösning.

Hogans kandidatur skulle dessutom föranleda en omfattande omfördelning av posterna i den ännu så färska EU-kommissionen. Till råga på allt hade Hogan varit tvungen att säga upp jobbet i Bryssel innan ett tillräckligt brett stöd inom WTO var tryggat.

Många hoppas på kvinnlig chef

Nu är det igen öppet för alla spekulationer om nästa WTO-chef. Hittills har fem officiella ansökningar lämnats in – Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria), Yoo Myung Hee (Sydkorea), Tudor Uljanowski (Moldavien), Jesús Seade (Mexiko) och Hamid Mamdouh (Egypten).

Fler kandidater kan ännu anmäla sig. Många anser det vara på tiden att WTO skulle få en kvinnlig chef, för första gången i organisationens 25-åriga historia. Nigerias och Sydkoreas kandidater är båda kvinnor.

Spaniens utrikesminister Arancha González-Laya har också noterats som ett tungt kvinnligt namn. González har tidigare erfarenhet av WTO, där hon var stabschef och rådgivare för den förre WTO-generaldirektören Pascal Lamy.

WTO borde ryckas upp ordentligt för att återfå något av sin gamla pondus. I USA fortsätter Donald Trump och hans regering att förakta världshandelsorganisationen. WTO står för kaos, hånar Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer.