Jordbruk Marknad

HKScans vd fick sparken

HKScan meddelade i slutet på senaste vecka att bolagets vd Tero Hemmilä avskedas med omedelbar verkan. Hemmilä har fungerat som vd sedan år 2019, före det jobbade han inom gödselkoncernen Yara. Processen för att rekrytera en ny vd inleds genast.

Juha Ruohola kommer att sköta uppdraget som tillförordnad vd tills en ny ordinarie har anställts. Ruohola har tidigare arbetat inom HKScan som ansvarig för verksamheten i Baltikum och Polen.

– Å hela styrelsens och bolagets vägnar vill jag tacka Tero för hans värdefulla insatser och arbete under förvandlingen av HKScan. Arbetet med att ändra bolaget till ett mångsidigt mathus fortsätter enligt vår strategi. Nu behövs snabba åtgärder för att förbättra lönsamheten i kärnverksamheten och för att stärka balansen i vår verksamhetsmiljö som snabbt förändras. Jag önskar Tero lycka till i framtiden, säger Reijo Kiskola som är HKScans styrelseordförande.

Meddelandet om att Tero Hemmilä avskedas kom omedelbart efter att bolaget i ett börsmeddelande varnade för att det ekonomiska resultatet under 2022 kommer att bli sämre än tidigare beräknat. Det förväntade rörelseresultatet verkar bli sämre än väntat i relation till senaste år, men ändå positivt.

Orsaken till att de ekonomiska prognoserna skruvats ner är turbulensen på energimarknaden. Osäkerheten på energimarknaden påverkar alla HKScans hemmamarknader och drar ner koncernens rörelseresultat, trots de skyddsåtgärder som vidtagits.

Bolaget har bytt sin operativa ledning i snabb takt under de senaste åren. Hemmiläs företrädare var Jari Latvanen som var chef under åren 2016-2018. Före honom var det Hannu Kottonen som var i ledningen 2012-2016, medan Matti Perkonoja höll i rodret 2009-2012.