Jordbruk EU

EU-kommitté förbjuder
dimetoat och desmedifam

EU förbjuder användningen av de verksamma substanserna dimetoat och desmedifam inom växtskyddet. Substanserna används mot bladlöss i spannmål och betfluga i sockerbetor. Det beslutade EU:s ständiga kommitté ScoPAFF efter omröstning.

Dimetoat förbjöds redan 2016 i Frankrike med hänvisning till misstänkta hälsorisker. Det franska jordbruksministeriet har sedan dess krävt ett heltäckande förbud i hela EU, bland annat med stöd av Italien och Spanien.

I Frankrike har dimetoat i stor utsträckning använts för att bekämpa fruktflugor i körsbärsodlingar. Förbudet förorsakade häftig kritik bland odlarna, då inget ersättande preparat var tillgängligt.

I Finland används två dimetoatpreparat, Danadim Progress och Perfektion top, meddelar säkerhets- och kemikaileverket Tukes.

Desmedifam används i tre preparat på den finländska marknaden. Betalan Expert EC och Betasana Duo SC är godkända för bekämpning av ogräs vid odling av sockerbetor, foderbetor och rödbetor. Betanal Progress har tillåtits i sockerbets- och rödbetsodlingar.

Tukes fattar ett beslut om förbud av de aktuella preparaten i Finland då kommissionens förordning träder i kraft. Tukes kommer i detta skede också att informera närmare om övergångstiderna.

Förbuden baserar sig på nya forskningsresultat från EU:s livsmedelsmyndighet Efsa. Enligt utredningarna medför rester av dimetoat stor risk för däggdjur, nyttiga leddjur och bin. Också konsumenter kan utsättas för risker.

Den aktiva substansen ometoat kan enligt Efsa medföra fara för konsumenterna, eftersom mutagena effekter har konstaterats hos ometoat. Personer som exponeras via hantering av substansen kan också utsättas för risk.

Hanteringen av desmedifam i alla användningsformer medför enligt Efsa risker för däggdjur och fåglar. Forskarna utesluter inte heller effekter som kan påverka konsumenternas hormonsystem via rester av bekämpningsmedlet i mat.

Dimetoat har varit godkänt i EU sedan 2007 och desmedifam sedan 2005. Vid sitt möte i slutet av maj godkände EU:s ständiga kommitté samtidigt två nya verksamma substanser och förnyade tillståndet för två tidigare godkända substanser.

De nya verksamma substanserna är tolklofosmetyl och florpyrauxifen. Förnyat tillstånd fick de verksamma substanserna 1-metylcyklopropen och dimethenamid-P.