Jordbruk Marknad

HKScan lanserar utbildning för unga producenter

HKScan lanserar en utbildning för unga producenter, Next Generation. Utbildningens syfte är att säkerställa generationsförändringar på gårdarna och trygga konkurrenskraften för inhemsk produktion också i framtiden. Avsikten är att erbjuda deltagarna verktyg att utveckla och ansvara för en innovativ och framgångsrik gård.

Utbidlningen är avsedd för personer i åldersgruppen 18-35 år som är intresserade av boskap. Den inleds i början av 2019. Deltagarna i utbildningen kommer att väljas utifrån ansökningarna. För HKScans kontraktsproducenter och deras familjemedlemmar är utbildningen kostnadsfri, utom då det gäller frivilliga studier utomlands.

Träningsprogrammet, som är utformat för en tre års period, består av föreläsningar, webbseminarier och gårdsbesök både i Finland och utomlands. Teman är bland annat ekonomi och investeringar, utfodring och växtodling samt planering och ledning av produktionen.

– Förutom att dela med sig av information är nätverksarbete med yrkesverksamma på toppnivå och andra unga producenter en viktig faktor i programmet. Av den anledningen kommer också olika sociala mediekanaler att introduceras i programmet. Vi strävar efter att utforma träningsprogrammet enligt deltagarnas önskemål och behov. Vi vill lyssna på de unga tillverkarna med ett känsligt öra, säger utbildningskoordinator Tony Erlands.

Ansökningsrundan till utbildningen som inleds i januari 2019 har öppnats. Den pågår tills 30.11.2018. Man skickar en öppen ansökan till HKScans djuranskaffning, där sökanden berättar om bland annat bakgrund och framtidsplaner samt om förhoppningar kring utbildningen.

Mer detaljerade instruktioner finns på Next Generation programmets hemsida: www.hkscan.com/fi/ng