Jordbruk Globalt Marknad

Glyfosatdomen sänktes i rättegången mot Bayer

En domstol i USA har sänkt det skadestånd som Bayer-ägda Monsanto måste betala till en cancersjuk skolvaktmästare i USA. Skadeståndet sänktes från 289 miljoner dollar till 78 miljoner dollar. Om offret accepterar, får domen inte överklagas.

I augusti dömdes Monsanto att betala böter och skadestånd på sammanlagt 289 miljoner dollar, omkring 253 miljoner euro. I målet hänvisade klagandesidan till den kritiska glyfosatrapporten från WHO:s cancerforskningsinstitut IARC.

Skolvaktmästaren Dewayns Johnson lider av lymfkörtelcancer. Användningen av glyfosat på jobbet hade i väsentlig utsträckning bidragit till att Johnson insjuknade, bedömde domstolens jury i första instans och följde argumenten från klagandesidans advokater.

Den föregående domen slog fast ett skadestånd på 39 miljoner dollar för kompensation av Johnsons ekonomiska situation och skadorna på hälsan. Dessutom skulle Monsanto betala 250 miljoner dollar som avskräckande straffåtgärd (punitive damage).

En domare i San Francisco har nu sänkt det avskräckande straffet till 78 miljoner dollar. Johnson har tid att ta ställning till utslaget fram till den 7 december. Om han inte samtycker, måste fallet omprövas i en ny process.

Om Johnson däremot nöjer sig med utslaget, avslås Monsantos begäran om en ny rättegång. Detta bedöms som ett nederlag för Monsanto och Bayer, som vill överklaga domen i en appellationsdomstol i Kalifornien.

Det skulle öppna vägen för nya rättegångar. Enligt egen utsago konfronteras Bayer/Monsanto redan med 8.700 klagomål om skadeverkningar till följd av glyfosat i USA. Den aktuella rättegången var i så fall bara början på en lång process.

Johnson ska ta ställning till det nya utslaget om skadestånd före den 7 december. Hans advokater prövar noga eventuella fortsatta åtgärder. Enligt advokaterna är det positivt att domstolen inte i sak ändrade den tidigare domen.