Novarbo 4 Webben
I testanläggningen är avståndet mellan våningarna rätt stort, för att man ska kunna provodla många slags grödor. Konstruktionen är ganska modulär, så den kan anpassas till varje odlares specifika önskemål.
Maskin & teknik Landsbygdsnäringar Tema

Helt automatisk våningsodling

Novarbo och Robotmation har utvecklat ett automatiserat system för våningsodling, Growisor.

Utåt ser byggnaden i Kjulo ut som vilken industrihall som helst, inuti rymmer den en automatiserad våningsodling. Odlingen är liten, den sammanlagda ytan är bara 240 kvadratmeter fördelad på fyra våningar.

– Det här är en testanläggning, en första prototyp i produktion, och inte menad för aktiv odling, säger Rami Leijon, verkställande direktör för Robotmation.

Testanläggningen togs i bruk i fjol, efter två år av planering och konstruktion.
Novarbo har redan i några år erbjudit lösningar för våningsodling, eller vertical gardening, vertikalodling, som odlingssättet också kallas. Metoden går ut på att odla i våningar med hjälp av enbart artificiellt ljus. Våningsodling i stor skala idkas till exempel hos trädgårdsföretaget Robbes Lilla Trädgård i Lappträsk. Fokus är nu på att förbättra odlingstekniken och öka automationen.

Robotmation är en lokal aktör, som specialiserat sig på industriautomation, till exempel för sågar, metallverkstäder, packerier och livsmedelsföretag. Samarbetet med Novarbo är det första i växthusbranschen. Företaget har konstruerat testanläggningen och dess automation, medan Novarbo svarar för växthus- och odlingstekniken och fungerar som försäljningskanal för Growisor-systemet.

Novarbo 1 Webben
Henri Jaatinen, till vänster, och Rami Leijon utanför testanläggningen i Kjulo. Här testas olika lösningar kring våningsodling och odlare som funderar på att investera har möjlighet att se hur Growisor-systemet fungerar i praktiken.

Lite arbetskraft

Enligt Leijon är testodlingen den längst automatiserade våningsodlingen i Finland.

– Det här systemet är det enda helautomatiska våningsodlingssystemet med en styrning. Hela odlingsprocessen är automatisk och kräver därför mycket lite arbetskraft.

En lokal odlare kommer med plantorna till testanläggningen och hämtar de färdiga grödorna, som sedan säljs normalt i handeln. Just nu odlas här sallat, dill och basilika. Arbetskraft behövs när odlingsrännorna fylls och när skörden ska sorteras och packas.

Odlingsprocessen styrs med Growisor-systemet, till vilken styrningen av alla anläggningens apparater kopplats. I Growisor skapar odlaren ”recept”, alltså definierar vilka förhållanden varje odlad växt ska ha till exempel när det gäller belysning och gödsling. När odlingsrännorna matas in, väljs önskat recept och automationen sköter om resten, tills grödan är färdig att skördas.

– Vi arbetar på att automatisera också sortering och packning, men grödor är oregelbundna och spretiga så det är utmanande för ett artificiellt öga att avgöra vilken som duger och vilken som ska kasseras. Det är en smaksak som en människa ännu avgör bäst, säger Leijon.

Novarbo 2 Webben
Alla testanläggningens apparater är kopplade till samma datasystem, genom vilken hela odlingsprocessen styrs. Odlaren har på förhand matat in ”recept” enligt vilken varje gröda odlas och automatiken sköter resten. Systemet beräknar också när grödan är färdig att skördas och hurdan skörd är att vänta, vilket underlättar försäljningsplaneringen
Novarbo 3 Webben
Growisor producerar statistik av olika slag, på bilden visas energiförbrukningen i kilowatt. Growisor kan också kopplas till andra system, till exempel ett bokföringsprogram för en genomgripande översikt på odlingens lönsamhet.

Statistik och ekonomi

Själva odlingen är ganska modulär i konstruktionen och kan i yta, antal våningar och våningarnas avstånd från varann skräddarsys enligt odlarens önskemål.

– Konstruktionen är sådan att den klarar också stora plantbrätten, vilket är bra med tanke på plantproduktionen nämner Leijon.

I anläggningen har man ännu inte testat plantproduktion, men ett sådant test är inplanerat.

Förutom att ta hand om odlingen producerar Growisor också statistik på till exempel energiförbrukningen.

– Det är också möjligt att koppla ihop Growisor med bokföringen, vilket redan är vanligt på livsmedels- och packerisidan. Då kan man ännu bättre följa med både produktionen och dess lönsamhet.

Eftersom våningsodlingen sker enbart med hjälp av konstgjord belysning, LED-lampor, kan odlingsmetoden tillämpas i vilken isolerad byggnad som helst. Att odla i flera våningar med hjälp av LED-belysning är en global trend.

– I Finland har vi sällan problemet att det inte finns yta att bygga på, men tänk på markpriserna i New York eller Tokyo. En våningsodling kan byggas i en outnyttjad byggnad, en gammal metrostation eller i hörnet på en supermarket, säger Leijon.

Novarbo 6 A Webben
Våningsodlingen sker med hjälp av artificiell belysning, varför vilken som helst isolerad byggnad kan utnyttjas. Det här öppnar för närproduktion av sallat och kryddor i områden med tät bebyggelse.

Attityder för och emot

– Våningsodlingen passar för örter, sallater och för att driva upp plantor, säger Henri Jaatinen, projektets organisatör vid Novarbo.

Våningsodlingen är ett steg mot en mera industriell produktion, med större precision jämfört med konventionell växthusodling och med lägre personalkostnader.

– Priset på LED-belysningen har gått ner och tekniken utvecklats, vilket gör odling med artificiellt ljus intressant. För att odlingsmetoden ska slå igenom i stor skala hos oss tror jag det behövs en ändring i attityderna. Många här verkar fortfarande uppleva det som onaturligt att driva upp växter utan solljus, men till exempel på den japanska marknaden ska sallaten vara nästan steril.

Förutom mindre yta är fördelen med våningsodling att den slutna processen är energieffektiv och miljövänlig samt att det är lättare att få en jämn kvalitet på skörden när förhållandena är så noga reglerade.

– I ett slutet system, där utrymmet är helt rent, minskar också risken för växtskadegörare betydligt, säger Jaatinen.

LED-belysningen är A och O för att våningsodlingen ska fungera. Novarbo har utvecklat ett vattenkylt LED-belysningssystem, som kan sammankopplas med värmeåtervinningssystemet. I anläggningen testas som bäst två olika typer av LED-lampor, vattennedkylda och luftnedkylda.

Systemen för kylning, uppvärmning och avfuktning sparar vatten, håller klimatet optimalt för de odlade växterna och gör att den överblivna värmen kan utnyttjas. Det kombinerade systemet för nedkylning, avfuktning och återvinning av värme går under produktnamnet Heat Reuse.

– Här vid testanläggningen använder vi överskottsvärmen till att värma upp Robotmations intilliggande 1.200 kvadratmeter stora lokal, nämner Jaatinen.