Dsc00839
Emilia och Erik Ekström i mitten fick svara på många sakkunniga frågor när deras kvigstall visades upp för tjänstemän från MTK och SLC.
Jordbruk SLC

”Hela Finlands Henry”
fick lära om åländskt samarbete

Gensvaret var enbart positivt efter SLC:s och MTK:s gemensamma tjänstemannadagar på Åland förra veckan.

Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström som ordnat studiebesöken fick mycket beröm efter de sista rundturerna som gick till Haga kungsgård med 370 mjölkande kor samt Grannas äppel, som är en av Ålands största äppelodlingar och dessutom producerar egen äppeljuice.

– Deltagarna var väldigt nöjda och tacksamma för vad de hade fått se och höra, kommenterar Lindström.

I samband med tjänstemannadagarna myntades också ett specialuttryck för att beskriva organisationerna MTK och SLC.

– Det är hela Finlands Henry!

Lönsamhetskalkyler utan inbakat stöd

Första dagens studiebesök gjorde SLC- och MTK-tjänstemännen till Ålands Trädgårdshall ÅTH som har ca 130 frukt- och grönsaksodlare som ägare samt två gårdar med specialodlingar.

På gården Markusas i Jomala Ingby har Erik och Emilia Ekström ett kvigstall där de för mjölkgården Östergårds Mjölk Ab i Sund föder upp kalvar från 2 till 22 månaders ålder. Markusas har dessutom egna dikor samt odlar lök, potatis och spannmål.

Emilia Ekström som har sina rötter i Pargas berättade på flytande finska att hon och Erik alltid gör en ekonomisk kalkyl även utan produktionsbundna stöd, för att vara säkra på att verksamheten kan gå runt också med sänkta stödnivåer.

– Vi strävar efter att en så liten del som möjligt av omsättningen ska bestå av subventioner. Då blir man mindre beroende av osäkra politiska beslut, förklarade Emilia och betonade att hon och Erik som föräldrar till två små barn också ställer eventuella nysatsningar i relation till familjelivet.

– Blir intäkterna tillräckligt stora för att kompensera den minskade tiden tillsammans med familjen?

Fyra agrologer och en agronom

Kvigstallet och specialodlingarna bedrivs i nära samarbete med Eriks föräldrar Eva-Mari och Harry Ekström och dessutom delvis med gemensam maskinpark.

Föräldrarna föder också småskaligt upp grisar och har ett 20-tal modersuggor, men snart blir det aktuellt med generationsskifte.

– Vi är alla agrologer utom Eriks syster som är agronom, påpekade Emilia till glada fniss bland åhörarna.

Systern Carin Ekström jobbar nu som Åland Hushållningssällskaps husdjursrådgivare.

Byggde våtmark och bevattningsbassäng

Också Johan Holmqvist som odlar lök och chipspotatis i Hammarland Lillbolstad har maskinsamarbete med andra odlare.

Till årets odlingssäsong byggde han en kombinerad våtmark och vattenbassäng så att också det näringsrika urlakningsvattnet kan utnyttjas för bevattning.

Sirpa Lintunen som är distriktschef för MTK:s kontor för Norra Savolax i Kuopio var imponerad.

– Efter fjolårets torra sommar såg han ett behov och gjorde något åt saken. Det som vi har lärt oss mest här på Åland är betydelsen av samarbete, tyckte Sirpa Lintunen, som genast började fundera på om man eventuellt kunde utveckla en bärförening i hennes gamla ”hemkommun” Riistavesi, som redan 1973 gick ihop med Kuopio stad.

Nytt upplägg för medlemsavgifterna

Också under hemresan från Åland ordnades program ombord på färjan Viking Grace.

Bland annat berättade verksamhetsledaren Jonas Laxåback att SLC liksom MTK ska se över organisationens struktur ”utgående från ett finlandssvenskt och SLC-perspektiv”.

– Vi diskuterar bland annat grunderna för medlemsavgifter och ska bygga upp en organisation där medlemmarnas behov och förväntningar står i centrum.