Koriander1
Mikael Kavonius odlar kummin på cirka 6,5 hektar och i år har han också ett försök på 2 hektar där han odlar kummin och koriander på samma skiften.
Jordbruk

Här odlas kummin och
koriander på samma skifte

Mikael Kavonius som är fjärde generationens jordbrukare på sin gård i Lojo har i år gjort ett försök med att så både kummin och koriander på samma skifte.
– Kumminet ger ju skörd först andra året vilket innebär att jag i år skördar koriander och nästa år kummin, säger Kavonius.

Försöket görs på 2 hektar och den 26 april sådde Kavonius först kummin och sedan koriander. Idén och utsädet kom från Caraway Finland, som haft försöksrutor i några år och provat på korianderodling.

– Jag beslutade mig för att prova något nytt eftersom jag odlar snäppet över 10 hektar totalt och är tvungen att ha två grödor för att få EU-stöd.

Koriander2
Här sådde Mikael Kavonius både kummin och koriander i slutet av april. Skiftet är fotograferat den 2 juni.

Caraway satsar på koriander

Dan Kjällberg, fabrikschef på Caraway Finland som främst sysslar med kumminexport, bekräftar att man är i färd med att vidga vyerna och nu börjar satsa litet mer än tidigare på koriander.

– Vi har redan under några år köpt koriander av sådana som varit intresserade att odla och har i år fått med fler odlare. Caraway har i nuläget ett tiotal kontraktsodlare som odlar koriander både på svensk- och finskspråkiga områden.

Totalt odlar Caraways kontraktsodlare för närvarande koriander på 60 hektar, vilket Kjällberg uppskattar är drygt hälften av Finlands korianderareal.

– Vi fick litet brist på utsäde i år men jag hoppas att vi är bättre förberedda nästa år. Ungefär hälften av odlarna har sått kummin och koriander på samma skifte.

Idén att så kummin och koriander tillsammans baserar sig på att kumminet inte ger skörd första året, som enbart är ett etableringsår.

Men eftersom koriandern är en ettårig växt så ger den skörd redan första året och följande år skördar man sedan kumminet. De två grödorna passar annars också bra ihop.

– Båda grödorna är småfröiga och man använder sig av samma bekämpningsmedel. Tekniskt går det också bra att så dem samtidigt, säger Kjällberg.

De huvudsakliga ogräsproblemen för såväl kummin som koriander är vitrot och baldersbrå.

– För kummin behövs det två ogräsbekämpningar, men det räcker med en ifall man har kombinationen koriander och kummin på samma skifte. Det beror på att koriandern börjar växa snabbare, täcker markytan och hindrar därmed ogräsen. Sår man kummin ensamt så växer det mycket långsamt; i praktiken nästan inte alls förrän i augusti under den första sommaren, vilket gör att kumminet måste konkurrera med ogräs.

Koriander3
Korianderfrön.

Enda problemet är den långa växtperioden

Problemet med koriander är däremot att den har en så pass lång växtperiod, cirka 125 dagar.

– Under ett sämre odlingsår hinner den inte bli färdig. Men om det blir ett varmare år så kan kombinationen kummin-koriander passa ypperligt, säger Kjällberg.

På grund av att början av maj var kylig, räckte det faktiskt längre än väntat innan koriandern började komma upp på Kavonius åker.

– Där kumminet kommer upp efter 3 veckor borde koriandern ha kommit upp på 14 dagar, det vill säga under första veckan av maj, men på grund av kylan räckte det längre, berättar Kavonius.

Han odlar sedan ett par år tillbaka huvudsakligen kummin på sammanlagt drygt 6 hektar.

– Jag sådde kummin första gången 2018 och skördade första skörden ifjol. Kummin har djupa rötter och därmed markförbättrande egenskaper, men ogräset är ett gissel. En baldersbråplanta kan ha upp till 30.000 frön. Men priset på kummin är ganska bra och detsamma gäller för koriander.

Kjällberg bekräftar att prisnivån är rätt bra.

– Man får mellan två och tre gånger högre pris för koriander än för spannmål.

Då det gäller ogräsbekämpning är man enligt Kjällberg tvungen att göra några besprutningar i kummin under insåningsåret.

– Men det andra året sprutar man inte mycket, endast mot kumminmal och vid behov mot vitrot.

Koriander4
Här blommor nu det kummin som såddes 2018.

Stor exportpotential

Finländskt kummin exporteras idag till 35 olika länder över hela världen men huvudsakligen till Europa, USA och Asien, främst Indien. Av allt kummin som produceras i världen kommer 30 procent från Finland, enligt en undersökning som Naturresursinstitutet gjorde för några år sedan.

– Men av kumminodlingen stannar endast en procent kvar i Finland.  Jag vet inte vad det beror på att kummin inte används så mycket här, säger Kjällberg.

I Europa är Tyskland en storköpare av kummin, som där används speciellt i kryddade korvar.

Nu då Caraway försöker komma in på koriandermarknaden är tanken inte att sälja den som frö utan den förädlas till korianderolja i form av destillering. Korianderolja används bland annat som smakförstärkare i matlagningsindustrin.

Ett annat användningsområde är kosmetikaindustrin. Korianderolja används vid tillverkningen av bland deodorant, tandkräm, parfymer och schampo.

Caraway är också en stor exportör av kumminolja, som precis som korianderoljan är en eterisk olja som används i både livsmedels- och kosmetikaindustrin samt inom aromaterapi.