EU

Gott betyg i EU-rådet för nya långtidsbudgeten

EU:s stats- och regeringschefer välkomnar i princip det förnyade förslaget till långtidsbudget. Det framgick efter en första videokonferens, uppger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Enligt von der Leyen är länderna eniga om behovet av ett robust och gemensamt grepp för att svara på krisen. Regeringarna efterlyser solidaritet, investeringar och reformer i en lämplig kombination.

Flera regeringar efterlyser framsteg redan före sommarpausen. Som särskilt viktiga tyngdpunkter nämns uthållighet och digitalisering. Också rådets ordförande Charles Michel drog en positiv slutsats av diskussionen, som signalerade enighet på många punkter.

De viktigaste frågorna var den fleråriga budgetramen och återhämtningsfonden. Det var första gången som EU-ländernas ledare diskuterade de nya förslagen som kommissionen har lagt fram.

Enligt Michel kan ett framväxande samförstånd noteras på många punkter, vilket är mycket positivt. Samtidigt ska svårigheterna inte underskattas. Det är nödvändigt att fortsätta diskussionerna.

Michel påpekade att rådet nu går in i själva förhandlingsfasen. Förhandlingarna med medlemsländerna ska inledas genast. Avsikten är att hålla ett toppmöte i mitten av juli i Bryssel, denna gång med alla deltagare på ort och ställe.

Före toppmötet kommer Michel att lägga fram konkreta förslag för att försöka nå fram till ett beslut. Alla är medvetna om betydelsen av framsteg så snart det bara är möjligt, fastslog Michel efter videokonferensen.

Jordbrukets organisationer Copa och Cogeca uttryckte också sin tillfredsställelse över de snabba framstegen. Generalsekreterare Pekka Pesonen förväntar sig att förhandlingarna ska avancerar under det tyska ordförandeskapet i höst.

Pesonen medger att förslaget innehåller många förbättringar men det kunde vara ännu bättre. Uthållighet är ingen automatik. Bönderna avvisar inte målsättningarna men efterlyser ett robust stöd.