0E9Adbfe15Be41C8A4B13Ae9E3Bd15Ce
Den globala gödselmarknaden är i gungning. Norska Yara och flera andra koncerner har kännbart dragit ned sin gödselproduktion. FOTO: Yara
Jordbruk Globalt

Gödselkrisen kan medföra
sämre skördar och matbrist

Gödseltillverkarna befarar att den akuta bristen på kvävegödsel kan försämra skördarna och tillgången på livsmedel. I fattiga länder ökar den konkreta risken för matbrist och svält. Anledningen är de stigande gaspriserna, som gör det olönsamt att framställa kvävegödsel.

Stigande gas- och gödselpriser medför problem för jordbruket i stora delar av Europa. Tillverkarna av ammoniak drar ned produktionen och lagren töms. Eftersom ammoniak är en viktig beståndsdel inom gödselproduktionen hotas gårdarna av gödselbrist.

Den amerikanska gödseltillverkaren CF Industries varnar i ett pressmeddelande att produktionen av kvävegödsel i både USA och Europa lider svårt av det rekordhöga priset på naturgas.

Naturgasen är den viktigaste kostnadsfaktorn för gödselindustrin. Parallellt har de stora gödselproducerande länderna Kina och Ryssland infört restriktioner för exporten av kvävegödsel.

Till råga på allt är lagren av naturgas relativt tomma. I Europa har industrin dessutom börjat dra ned produktionen av naturgas och övriga fossila bränslen med tanke på den planerade energiomställningen i samband med EU:s gröna giv.

Krisen torde dra ut på tiden

Enligt CF Industries torde underskottet på gödselmedel fortsätta åtminstone en god bit in på 2022 eller ännu längre. Det börjar bli knappt om gödselmedel, eftersom också de europeiska tillverkarna måste minska produktionen märkbart.

Nyligen reducerade tyska SKW Piesteritz sin gödselproduktion, eftersom marknaden inte är redo att betala kostnaderna för framställningen. Tyska BASF och norska Yara sänkte redan för några veckor sedan sin produktion med 40 procent.

Den nya situationen har skärpt den globala konkurrensen om gödselmedel, varnar direktör Bert Frost vid CF Industries i en kommentar för Reuters. Dessutom har näringslivet börjat återhämta sig efter pandemin och efterfrågan på energi ökar.

Frost ansvarar för försäljning, marknadsutveckling och leveranser hos CF. Han utgår från att den starka efterfrågan på gödsel ska fortsätta efter 2023. Nedskärningarna i produktionen förorsakar därför bekymmer på många håll.

Krisen kan ytterligare förvärras, eftersom Ryssland har aviserat inskränkningar för exporten av kvävegödsel de närmaste sex månaderna. Den ryska regeringen försöker på detta sätt motverka nya inhemska prishöjningar på livsmedel.

I en telefonkonferens varnade CF Industries ledning förra veckan för ett riskabelt produktionsunderskott på gödselmarknaden. Hur borde den knappa varan bäst fördelas mellan marknaderna, undrade koncernchefen Tony Will.

Enligt Will är det stor risk att gödselmängden inte är tillräckligt stor för den globala produktionen. Efterfrågan på gödsel är konstant, men alltför små mängder gödsel kommer ut på marknaden. Gödsel har plötsligt blivit en eftertraktad bristvara.

29277Ba0213E46Ccad2E8B3F4Fe24D4A
I fattiga regioner kan scenarier med svält och matbrist inte uteslutas, varnar Yaras VD Svein Tore Holsether. FOTO: Yara

Räkna med svält och matbrist

Yaras VD Svein Tore Holsether befarar likaså att gödselkrisen kan trappas upp till en livsmedelskris. Utvecklingen är på väg mot stigande matpriser men i värsta fall måste man till och med befara scenarier som svält och matbrist.

Holsether betecknar situationen som svår. Det globala marknadsläget pressar fram ett globalt tryck på priset. Alla näringsämnen som ingår i gödsel har blivit dyrare, dels på grund av en växande efterfrågan, dels på grund av stigande produktionskostnader.

Utan kvävegödsel kan skördarna minska med 50 procent. I så fall förändras läget snabbt från en energikris till en matkris. Holsether är särskilt bekymrad över situationen hos den fattigaste befolkningen.

I fattiga delar av världen använder människorna 60 procent av sin disponibla inkomst för livsmedel. I en situation då matpriset fördubblas kommer gränsen för hungersnöd snabbt emot.

I Yaras senaste kvartalsrapport uttrycker Holsether stark oro över situationen. Vi är allvarligt bekymrade över effekten av det höga gaspriset. I fattiga regioner kan scenarier med svält och matbrist inte uteslutas, varnar Yara-chefen.

Läs också: Det kan bli ont om AdBlue