Jordbruk

Gårdar kan nu ansöka
om statsborgen för tillfälliga
likviditetsproblem

Fram till 30.6.2019 kan jordbrukare ansöka hos NTM-centralen om statsborgen för banklån som förbättrar gårdens likviditet, meddelar Livsmedelsverket.

Statsborgen kan beviljas för högst fem år för krediter som har beviljats för att förbättra likviditeten i produktionsverksamhet som bedrivs inom jordbruket.

Beloppet av den kredit som statsborgen beviljas för får vara högst 62.500 euro. Statsborgen får uppgå till högst 80 procent av beloppet av den kredit som borgen beviljas för, dvs. högst 50.000 euro.

Villkoret för att borgen ska beviljas är att gården har tillfälliga likviditetsproblem på grund av förändringar i verksamhetsmiljön eller på grund av exceptionella väderförhållanden. Dessutom ska gården ha förutsättningar för en kontinuerlig och lönsam verksamhet.

Ansökan om statsborgen lämnas in till den lokala NTM-centralen efter att banken gett ett kreditlöfte. Jordbrukare kan ansöka om statsborgen med blankett 493, som finns på webbplatsen ruokavirasto.fi. Blanketten ska lämnas in till NTM-centralen senast 30.6.2019. NTM-centralerna börjar fatta borgensbeslut i mars.

De minimis-stöd

Lagen om statsborgen för likviditetslån till gårdsbruksenheter trädde i kraft 26.2. Syftet med lagen är att förbättra likviditeten för gårdsbruksenheter genom att bevilja statsborgen för de likviditetslån som beviljas av bankerna, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Beslutet är en del av det så kallade paketet för skador av torka som Sipiläs regering avtalade om i höstas.

Ovanliga förhållanden tillsammans med ett svårt marknadsläge påverkar fortfarande gårdarnas likviditet. Växtodlingsgårdarnas skördar har varit svaga på många orter. Bristen på högkvalitativt foder och de konsekvenser den svåra hettan medförde till exempel för kornas mjölkavkastning och dräktighet hos suggor har ökat den varma sommarens negativa effekter.

Statsborgen beviljas enligt EU:s förordning om de minimis-stöd. Om lån och statsborgen beviljas till maximalt belopp, uppgår beloppet av de minimis-stöd till 6.667 euro. På grund av den företagsspecifika de minimis-kvoten kan det hända att man blir tvungen att samordna vissa gårdars de minimis-stöd med andra de minimis-stöd, till exempel det nationella krisstödet som betalas ut i början av 2019. Då kan sökanden välja vilka av de stöd som ryms inom de minimis-kvoten som effektivast underlättar företagets likviditetsläge.

Lagen om strukturstöd till jordbruket och lagen om finansiering av landsbygdsnäringar ändrades 2016, vilket innebär att antalet år för uppskov med amorteringarna av lån beviljade med stöd av dessa lagar ökade med tre år så att det sammanlagt blir åtta år. Om ett nytt antal år för uppskov ska avtalas separat med banken.

Banken och låntagaren kan avtala om uppskov med amorteringar av likviditetslånen beviljade med stöd av lagen om statsborgen inom den maximala lånetiden om detta inte påverkar uppfyllandet av förutsättningarna för att bevilja borgen eller statens ställning som borgensman.