Jordbruk Marknad

Frostnätter minskade
Ålands äppelskörd

Frostnätter i fjol på våren medförde att Ålands Trädgårdshall den här säsongen fick 1.000 ton mindre äppel att sälja än förväntat.

– Det var en besvikelse när vi i december måste begränsa leveranserna till vissa kunder. Men det är en tillfällig svacka. Under kommande år ökar produktionen stabilt enligt vår utvecklingsplan, kommenterar ÅTH:s vd Tord Sarling.

Fortfarande har företagets odlare betydande mängder äppel i lagren, men ÅTH strävar efter ett jämnt utbud för att inhemska äpplen ska finnas i handeln även under vintern.

Bortsett från den minskade äppelskörden, som visade sig först i höst när plockningen hade avslutats, betecknar Sarling marknadsläget som stabilt när det gäller efterfrågan och priser på ÅTH:s äpplen, lök och andra trädgårdsprodukter.

– Coronapandemin medförde också hos de stora affärskedjorna en ökad värdesättning av inhemska och närproducerade produkter. Tidigt började de höra sig för hur vi skulle kunna tillgodose marknadens behov.

Kraftig prisökning på EU-grönsaker

Tord Sarling lyfter fram att producentorganisationer och myndigheter ordnade så att odlarna trots pandemin fick hjälp av utländsk säsongsarbetskraft samt även att lokala politiker säkerställt förutsättningarna för att ”allt skall funka” för den inhemska livsmedelsförsörjningen. Bland annat säkrades exempelvis transportförbindelser.

En följd av osäkerheten kring pandemin är att priserna på odlade vegetabilier på sex månader stigit med 7,5 procent ute i Europa. I Finland var prisökningen däremot bara 1,5 procent.

Andelslaget Ålands Trädgårdshall med 159 andelsägare hade ett bra år under sitt senaste räkenskapsår från 1 juli 2019 till 30 juni 2020. Omsättningen steg från 15,8 till 18,5 miljoner euro och likviderna till odlarna ökade från 9,9 till 12,2 miljoner.

Under de tio senaste åren har företagets omsättning ökat med 110 procent och odlarlikviderna med 139 procent.

Av fjolårets redovisade vinst på 146.797,99 euro överfördes en tiondedel till reservfonden. ÅTH:s eget kapital per sista juni 2019 var 2.027.150,55 euro.