Jordbruk EU

Fransk miljöminister kastar in handduken

Frankrikes stridbara miljöminister Nicolas Hulot lämnar sin post. Den förra miljöaktivisten meddelade nyligen om sin avgång i en radiointervju som kantades av frustrerade kommentarer om lobbygrupper, regeringen och president Emmanuel Macron.

Hulot är sedan länge en personlighet på miljöområdet. Han blev känd under sin tid som TV-journalist med rapporter om landskap och natur. I maj 2017 tillträdde han som minister för „den ekologiska omställningen“.

Fjorton månader senare slänger den 63-åriga Hulot in handduken och lämnar miljöministeriet. Varken president Emmanuel Macron eller Hulots närmaste chef, premiärminister Edouard Philippe, hade informerats på förhand.

I radiointervjun luftar Hulot sin starka frustration över politiken. Han vill inte hyckla längre. I regeringen har han enligt uppgift lämnats i sticket med sin kamp för reformer inom energi, klimat, jordbruk och artmångfald.

Enligt Hulot fick hans idéer ingen respons inom regeringen. De bemöttes med uppmaningar att visa tålamod. Hulots målsättning att kännbart sänka kärnkraftens andel av Frankrikes energihushållning har skjutits upp på obestämd tid.

Hulot försökte också förbjuda glyfosat inom jordbruket men fristen har ständigt flyttats framåt. I flera andra frågor misslyckades Hulot i sina försök att sätta press på jordbruksminister Stéphane Travert, som backades upp av premiärminister och president.

Den före detta miljöministern påpekar att regeringen har svikit i kampen mot pesticider. Målet för mer biodiversitet har inte nåtts och jordbruksmark fortsätter att gå förlorad. Utsläppen av koldioxid minskar alldeles för långsamt.

Hulot beklagar sig över att ekonomiska argument utan undantag vinner över miljöfrågor när det kommer till kritan. Investeringar i den ekologiska omställningen borde ändå vara viktigare än kortfristiga avbetalningar av statsskulder, menar han.

Jägarlobbyn blev sista spiken

Enligt intervjun med Hulot blev det till slut jägarlobbyn som definitivt fick bägaren att rinna över. En representant för jägarna hade överraskande dykt upp på ett internt regeringsmöte om en liberalisering av jaktlagen, ett initiativ av president Macron.

Regeringens talesman Benjamin Griveaux uttryckte besvikelse över Hulots avgång men tvivlade samtidigt på den före detta miljöministerns argument. Hulot har bokfört flera framgångar men man kan inte vinna alla kamper, heter det i uttalandet.

Oppositionen tolkar Hulots avgång som ett misstroende mot president Emmanuel Macron. Macron har för sin del bagatelliserat Hulots avgång, Den förre miljöministern kan vara stolt över sitt bokslut, kommenterade Macron.