69A7C6351D07Ee3A
Stigande noteringarna på mjölkpulver beror enligt FAO mest på en kraftig importefterfrågan i Asien. FOTO: Hochwald
Jordbruk Globalt Marknad

Mjölken blev dyrare
i FAO:s globala matkorg

FAO:s globala matprisindex steg igen i juli för den andra månaden i följd. Dyrare blev mejeriprodukter, socker och växtoljor, medan priserna på gris- och nötkött backade. Priset på fågelkött började återhämta sig efter en fem månader lång svacka.

FAO noterar att priserna på mejeriprodukter i juli för första gången översteg nivån före coronapandemin. Priset steg rätt märkbart, med 3,5 procent jämfört med juni månad och 0,7 procent över nivån i juli 2019.

De stigande noteringarna på mjölkpulver beror enligt statistikerna mest på en kraftig importefterfrågan i Asien. Det är framför allt helmjölkspulver som är intressant för de asiatiska inköparna.

Detta kan delvis också bero på de asiatiska kundernas betänkligheter med avseende på exportkapaciteten i Oceanien inför den kommande säsongen. FAO-noteringarna på smör och ost stannade däremot under nivån före pandemin.

Enligt FAO-experterna i Rom återspeglar de stigande noteringarna också ett krympande, säsongbetonat utbud på exportvara och en stadigt växande inhemsk efterfrågan på de europeiska marknaderna.

Små förändringar i spannmålspriserna

Prisindexet för spannmål förändrades inte mycket från juni till juli. Priserna på spannmål har stigit obetydligt sedan juli 2019, med 0,4 procent. Vetepriset förändrades knappast alls medan noteringarna på majs, durra och ris steg kraftigare.

En försvagad amerikansk dollar och oro för skördeutsikterna i Europa, Svartahavsområdet och Argentina förmådde inte rubba prisnivån nämnvärt. En låg handelsaktivitet och förväntningar på en produktionsåterhämtning i Australien höll vetepriset i schack.

Vetepriset har förblivit stabilt sedan juli 2019. Under året har priset stigit med omkring två procent. Priset på korn har likaså varit stabilt. Å andra sidan steg exportpriserna på durra och majs med 5,8 procent respektive 3,7 procent i juli.

Enligt FAO beror detta på en stark efterfrågan på båda spannmålsslagen i Kina, som har köpt stora partier från USA. Oro över dåliga skördeutsikter samt en försvagning av US-dollarna stärkte prisnivån ytterligare.

Minskad fågelproduktion i Brasilien

FAO:s köttprisindex rörde sig däremot nedåt den senaste månaden. Köttpriset sjönk med i genomsnitt 1,8 procent till en nivå som stannade 9,2 procent under motsvarande fjolårsvärde.

Prisnoteringarna på både gris- och nötkött sjönk i juli. Enligt FAO kan utvecklingen härledas till den relativt höga exporttillgängligheten trots coronapandemin. Den globala efterfrågan på importvara kom inte igång i motsatt utsträckning.

Noteringarna på fågelkött återhämtade sig i juli för första gången efter en fem månader lång svacka. Enligt FAO beror den positiva prisutvecklingen i första hand på nedskärningar i den brasilianska produktionen, som lider av höga foderkostnader.

Dessutom oroar sig leverantörerna över de osäkra utsikterna för den framtida efterfrågan. Vad lammkött beträffar, steg priserna bara moderat i juli. Utvecklingen återspeglar utsikterna för en dämpad efterfrågan på marknaderna.

Sockerpriset går långsamt upp

FAO:s sockerprisindex steg i juli med 1,4 procent till en nivå som ligger 4,3 procent över fjolårsvärdet i juli 2019. Stigande energipriser i kombination med försämrade produktionsutsikter i form av torka i Thailand stöder prisutvecklingen uppåt.

Prisindexet för vegetabiliska oljor steg i juli med 7,6 procent till den högsta nivån sedan fem månader. Översvämningar och brist på arbetskraft i producentländerna uppges ha pressat priset uppåt.

De internationella noteringarna för sojaolja har dessutom stigit markant till följd av ett knappare utbud i Brasilien. En tilltagande efterfrågan på rapsolja i EU från både biodiesel- och livsmedelssektorn stöder likaså priset.