Fahrerkabine 905416790
I tröskan eller traktorn projiceras centrala element på vindrutan med AR enligt behov. Det ska förhindra att kabinen överlastas med onödiga instrument. FOTO: KIT
Jordbruk Maskin & teknik

Framtidens traktorhytt 4.0
rationaliserar förarens arbete

Dagens moderna traktorer och skördetröskor är redan späckade med teknik och automatik som stöder förarens arbete. Tyska forskare går nu vidare med assistenssystem som automatiskt avlastar föraren från onödiga rutinuppgifter.

Till skillnad från arbetstagare inom industri och handel har jordbrukaren ett fritt yrke med möjlighet att på egen hand indela sitt arbete. Detta är emellertid en sanning med modifikation, eftersom hänsyn måste tas till växtlighet och väder.

Under sådd och skörd blir arbetspassen på traktorn för det mesta långa. Föraren måste hålla sig på alerten för att gripa in i bestämda situationen. Å andra sidan kan tiden också bli lång under monotona pass.

Kontorsjobbet kan skötas från traktorn

Tyska forskare vid institutet för teknologi i Karlsruhe (KIT) har i samarbete med det tyska jordbruksministeriet startat forskningsprojektet Fahrerkabine 4.0 (Förarkabin 4.0) som syftar till att avlasta föraren från onödiga rutiner under de långa arbetspassen.

Idén bygger på att dagens jordbrukare är mångsysslare. Mot den bakgrunden är det bortkastad tid att sitta timtals i en traktor som på egen hand navigerar av och an över en åker. Tiden i traktorn kan användas effektivare.

Avancerade traktorer och skördetröskor är redan i dag förberedda på att arbeta automatiskt på större åkrar utan bemanning. Det är emellertid inte tillåtet. Med andra ord måste en förare ständigt sitta i en traktor som är i rörelse på åkern.

Projektet Fahrerkabin 4.0 ska hjälpa föraren att använda sin arbetstid förnuftigt. Under rutinpass ska diverse assistenssystem göra det möjligt att utföra en del av gårdens övriga sysslor från traktorsitsen, så att jobbet inte måste vänta till arbetsdagens slut.

Det är inte bara traktorn som ska automatiseras. Redan i dag finns smarta skördetröskor som automatiskt optimerar funktioner och inställningar. Tester har visat sig att smarta tröskor till och med fungerar i blöta förhållanden.

På de större gårdarna i Tyskland är digitaliseringen redan en god bit på väg. Enligt forskarna i Karlsruhe är upp till 82 procent av de tyska jordbrukarna beredda att investera i en smart maskinpark.

Inom ramen för projektet utvecklar forskarna ett adaptivt människa-maskin-gränssnitt för jordbruksmaskiner. Tekniken anpassar arbetsuppgifterna enligt den rådande belastning som föraren utsätts för vid den aktuella tidpunkten.

Systemet föreslår alternativa uppgifter

Med andra ord ska systemet skona föraren från onödig stress i kritiska situationer då belastningen är hög. Omvänt kan tekniken bedöma om föraren är på väg att tråka ut sig i situationer då maskinen länge kör på automatik.

I sådana fall kan systemet föreslå alternativa uppgifter som i vilket fall som helst måste skötas på gården efter arbetsdagens slut. Det kan exempelvis handla om kontorsjobb eller styrning och kontroll av diverse tekniska system på gården.

Forskarna kommer att arbeta med Augmented Reality (AR), på svenska förstärkt verklighet, där centrala element projiceras framför föraren. Detta ska förhindra att kabinen överlastas med instrument och angivelser som är onödiga för ögonblicket.

Projektet inleds med en noggrann definiering av insatsscenarier och målgrupper. Detta ska underlätta uppsättningen av gränssnittet människa-maskin. Därefter kan olika interaktionsmodeller utvecklas och genomföras.

Härnäst ska en demoversion av framtidens förarkabin läggas upp. Det sker i samarbete med praktiska jordbrukare, som ska bedöma hur det känns att utföra praktiska kontorssysslor under tröskning. Senare ska systemet installeras i en riktig skördetröska.