Eldrift Vagn Webben
Jordbruk Maskin & teknik

Eldrift för flytgödselspridare
och vagnar på gång

I ett samarbete mellan John Deere och Joskin ska det inom två års tid komma eldrivna flytgödselspridare och vagnar på marknaden. E-Drive heter konceptet och bygger på ström från traktorn som driver en elmotor på vagnen.

Bakgrunden är att John Deere tittat på en ny teknik för steglösa transmissioner till större traktorer. I stället för en hydrostatdel i växellådan har man kombinerad elmotor/generator. Detta ger en ökad exakthet och mindre energiförluster och som en extra vinst kan traktorn även ge elektrisk energi till ett efterföljande redskap.

Tekniken heter E-Drive och ska komma på marknaden inom två år och testas just nu på John Deere 8R traktorer.

Hela hundra kilowatt kan överföras med el till efterföljande vagn eller maskin. Joskin har byggt en vagn där energin driver en elmotor som i sin tur driver en växellåda varifrån den mekaniska kraften går vidare till de två bakre axlarna i en trippelboggi.

Tekniken har flera fördelar då kraften från traktorn nu kan fördelas på åtta hjul i stället för två.

Hur mycket kraft som ska överföras till maskinen styrs via en dator och som exempel behöver ju en flytgödselspridare som är full i fällt en stor mängd energi för att sedan minska i takt med att tunnan blir tom och när ekipaget går i transport tillbaka till gården blir det mest effektiva att enbart driva med traktorns bakhjul.

Ökad dragkraft i fält och minskad bränsleförbrukning är vinsten. Tekniken var den enda som tilldelades en guldmedalj på fjolårets Agritechnica mässa.

Många andra företag har arbetat med liknande teknik under cirka tio års tid, men det nya nu är att det är integrerat i John Deeres transmission och att det enligt uppgift ska finnas tillgängligt inom kort.

Tidigare liknande system har bromsats ur säkerhetssynpunkt, eftersom det inte funnits fungerande regelverk kring den här typen av starkström på redskap. Vi har i dagsläget ingen information hur Joskin och John Deere har löst detta.

Den elektriska energin kan nämligen även användas för att driva elmotorer i stället för hydraulmotorer på en maskin, och det är ju klart att blir det överlag på ett eller annat vis kan det ju klia ordentligt i fingrarna på den som står på plattformen på potatisupptagaren och sorterar bort sten. Ordentliga gummistövlar kan vara ett bra utrustningsalternativ i ett sådant arbete.