Sarka4 Jan23 Ct
Göran Nygård visade upp en ny produkt – foderputtaren Moov 2.0 av Joz – som nu finns i Pellons sortiment. Foderputtarens styrka är att den kan rotera åt båda hållen. Fodret hålls också fräschare när det puttas mot korna, säger han.
Maskin & teknik

Första Sarka-mässan på två år
bjöd på en del nyheter

De två senaste åren har Sarka-mässan i Seinäjoki inhiberats på grund av coronaviruset. Men nu blev den äntligen av och lockade tusentals besökare förra helgen. Bland nyheterna fanns en foderputtare och en automatisk ströspridare.

De senaste åren har flertalet tillställningar och mässor inte kunnat ordnats på grund av pandemin. Hit hör också jord- och skogsbruks- och energimässan Sarka som äntligen kunde gå av stapeln förra helgen i Seinäjoki. Senast mässan ordnades var 2020.

– Det känns bra att vi igen kan samlas normalt, konstaterar Göran Nygård, försäljare på Pellon.

Pellon har det mesta inom mjölkhantering, utfodring, utgödsling, inredning och för nöt- och svinköttproduktion. En nyhet som lyftes fram i Seinäjoki var foderputtaren Moov 2.0 som tillverkas av tyska Joz.

– Det finns andra lösningar på marknaden, men den här är den enda som kan rotera båda vägar. Den rostfria trumman, som går flat mot golvet, kan med inbyggd cylinder också lyftas 70 millimeter till exempel om den behöver passera ett ojämnare och smutsigare golvområde, säger Nygård.

Kan styras mobilt

Behovet av foderputtare uppstår när korna äter på foderbordet. När de utfodras skuffas fodret längre in på foderbordet och här kommer foderputtaren in i bilden.

– Det blir ett mindre moment för mjölkproducenten när fodret puttas automatiskt. Användaren ställer själv in rutter och körtider via ett system som också kan skötas på distans via en mobil applikation eller dator. Till varje system kommer också en styrenhet som fungerar manuellt.

Fördelarna med ett automatiserat system är att det alltid finns tillgång till foder som är inom räckhåll för korna. Även selekteringen minskas, vilket lugnar djuren och bättre foderåtkomst minskar också tryckskador på halsar och belastningsskador på ben och klövar.

– Moov 2.0 ger bättre foderåtkomst och bidrar till ett högre foderintag på cirka 5 procent. Förvandlat till produktion betyder det i en besättning på hundra kor cirka 40.000 kilo mer mjölk per år. Under gynnsamma förhållanden kan foderputtaren alltså betala tillbaka sin investeringskostnad mycket snabbt, menar Nygård.

Något som också skiljer den här modellen från andra är att den alltid vet var den befinner sig. I foderbordet borras små hål där det installeras transpondrar med egen ID-nummer.

– Det gör att den alltid går i rätt linje på foderbordet.

Moov 2.0 drivs av elektricitet och kan även hantera mycket breda foderbord och också sköta två foderbord. När den ska laddas åker den själv till laddaren. Enligt Nygård har intresset för den nya produkten varit stor.

– Exemplaret som vi har med på mässan är redan sålt så intresset är stort. Trots att ekonomin på gårdarna nu är pressat behövs uppdateringar av ny teknik och vi har stora förhoppningar på den här modellen.

Sarka10 Jan23 Ct
Dick Kainbers företag Kainberg Lantbruk Ab visade på Sarka-mässan för första gången upp TKS nya automatiska ströspridare. Den kan hantera också rundbalar och fyrkantiga balar och sprida ströet upp till tio meter, berättar han.

Ströspridare som kan hantera balar

Med på Sarka var också Dick Kainberg som driver företaget Kainberg Lantbruk Ab som importerar och säljer utfodringsanläggningar av norska TKS. Han visade upp TKS K2 EasyBedding – en ströspridare – som är ett automatiserat system för att sprida halm och andra lätta material.

– Den här spridaren kan hantera hela rundbalar samt fyrkantiga balar. Den har en kraftig motor med knivar som klipper sönder balarna och därefter sprids det ut via spridarens tallrikar. Användaren ställer in hur ströet ska spridas och den klarar olika riktningar, hastigheter och grupper.

Konstruktionen bygger på balrivaren, K2 Combicutter, som länge funnits på marknaden och är en väl beprövad konstruktion. Hastigheten kan ställas in beroende på storleken av boxen.

– Maximalt kan den sprida tio meter och utgående från boxen storlek och mängd ställer man in en annan hastighet för följande. Alla inställningar görs från en trådlös display eller alternativt från din mobiltelefon.

K2 EasyBedding installeras på skenor i taket. Den längsta sträckan som den har installerats på är drygt tusen meter.

– Om användaren vill kan även påfyllningen göras automatiskt, men den går också att beställa som manuell.

På marknaden finns olika rälsgående ströspridare för löst material som torv och spån. Men den här är den enda automatiserade modellen som kan hantera rundbalar.

– Den ska också klara separerad gödsel och torv, menar Kainberg.

Ströspridare av det här slaget används huvudsakligen i kött- och dikoproduktion men även på mjölkgårdar. Men enligt Kainberg finns det också svin- och får- getproducenter som installerat systemet.

– På projektstadiet har vi också andra planer på gång. I Finland finns nämligen en ekologisk äggproducent som planerar sprida klöverensilage som protein samtidigt som han sprider strö. Hur det blir med det projektet återstår att se, men det visar att alternativen är många, konstaterar han.

Sarka12 Jan23 Ct
DeLaval visade upp en ny utfodringsrobot – OptiWagon. Roboten går på hjul och rör sig snabbt på foderbordet och har kapacitet att utfodra över femhundra djur.

Intresse finns

Det var många besökare som stannade upp och hade förfrågningar om produkten på Sarka. Det gläder Kainberg som i egenskap av mjölkproducent är medveten om läget på gårdarna.

– Läget är pressat för många och det sker inte många nybyggnationer nu. Men däremot finns det ett stort behov av renovering av utrustning eller köp av ny och det märks. Intresset för TKS lösningar på utfodringssidan är stor så det finns också köpkraft. Det visar också det stora intresset för den här spridaren, vilket är positivt. Maskinen på utställningen kommer under våren att installeras på en gård i Pedersöre, berättar han.

Merparten av utställarna på Sarka hade lösningar för mjölkproduktion. En av de stora aktörerna inom sektorn är DeLaval som presenterade utfodringsroboten OptiWagon. Roboten går på hjul och rör sig snabbt på foderbordet – och har kapacitet att utfodra över femhundra djur. Utgående från vilken grupp som ska utfodras kan användaren ha flera olika recept.

Wihuri Oy, Witraktor, medverkade också på Sarka och hade med sig John Deere 6R som kom ut på marknaden i fjol. Det som präglar den nya generationens 6R-serie är den intelligenta automationen som har förbättras jämfört med den förra serien. Den ger enligt tillverkaren bättre prestanda vid transport och gör traktorn mångsidigare och lättare samtidigt som dragkraften är stor. Trots det är bränsleförbrukningen på en låg nivå.

Sarka13 Jan23 Ct
I fjol kom John Deere ut med den nya 6R-serien. På Sarka visades modellerna 150 och här 250 upp. Det som präglar den nya generationens 6R-serie är den intelligenta automationen som har förbättras jämfört med den förra serien.