Skatt
​En julgransförsäljare som köper granar av en privat skogsägare måste också verkställa förskottsinnehållning. Julgranar räknas som oförädlat virke liksom stockar, stolpar, massaved, vedklabbar, småved eller flis, avverkningsrester, stubbar, annat energivirke från skog, och vägkäppar.
Skogsbruk

Förskottsinnehållning ett måste vid handel med privata skogsägare

När beskattningen av olika biinkomster från skogsbruket, till exempel ved, flis, julgranar och snittgrönt, flyttades från jordbruksbeskattningen till skogsbeskattningen för ett antal år sedan blev det också aktuellt med förskottsinnehållning på de här inkomsterna.
I fjol lär skattemyndigheterna ha uppmärksammat att alla inte har förfarit så utan fortsatt som tidigare. 

Enligt skattemyndigheternas anvisningar är virkesköparen, till exempel en växthusodlare, skyldig att verkställa förskottsinnehållning på sin betalning till skogsägaren, som för sin del levererar flis i egenskap av privat skogsägare eller enskild näringsidkare. En julgransförsäljare som köper granarna av en privat skogsägare måste också verkställa förskottsinnehållning.

Så här står det i anvisningarna om virkesköparens skyldigheter:

”Virkesköparens skyldighet att verkställa förskottsinnehållning gäller rot-, leverans- och kontantköp där föremålet för försäljning är oförädlat virke. Oförädlat virke omfattar bland annat stockar, stolpar, massaved, vedklabbar, småved eller flis, avverkningsrester, stubbar, annat energivirke från skog, julgranar och vägkäppar.”

Du hittar mer om virkesköparens roll på den här länken på internet:

https://www.vero.fi/sv/privatp...

Vid rotförsäljning är förskottsinnehållningen i allmänhet 19 procent på den momsfria köpesumman och vid leveranser och kontant- försäljning – till exempel flis som levereras till växthusets värmepanna – är förskottsinnehållningen i allmänhet 13 procent. 

Det här gäller alltså bara om skogsägaren är privat eller driver sitt skogsbruk som enskild näringsidkare. Om den som säljer virket är ett skattskyldigt öppet bolag eller ett kommanditbolag eller annars en allmänt skattskyldig aktör som idkar virkesförsäljning som näringsverksamhet behöver köparen inte verkställa förskottsin- nehållning. Det förutsätter i alla fall att säljaren fakturerar med firmanamn och FO-nummer. Här kan i övrigt lätt uppstå missförstånd, eftersom en privat skogsägare som är enskild näringsidkare i allmänhet är momsskyldig och har FO-nummer. När det gäller leveranser från just sådana, alltså enskilda näringsidkare, så måste man ändå verkställa förskottsinnehållning.

Undantag finns

Ett undantag från regeln om förskottsinnehållning är om den totala köpesumman är högst 100 euro. För två makar som säljer tillsammans är gränsen 100 euro för vardera, alltså sammanlagt 200 euro.

Regeln om förskottsinnehållning gäller inte heller förädlat virke, till exempel sågade plankor.

Hushåll behöver inte alltid verkställa förskottsinnehållning 

Privata hushåll behöver i allmänhet inte verkställa förskottsinnehållning om det handlar om små mängder. Det förutsätter i alla fall att virket inte används för att förvärva inkomster.

Om ett hushåll ändå under kalenderåret har gjort olika betalningar till samma virkesförsäljare för över 1.500 euro måste förskottsinnehållning verkställas för hela årets betalningar. Med betalningar avses bland annat inkomster från virkesförsäljning, arbetsersättningar och löner. 

Leveransen kan också skötas av skogsvårdsföreningen. Då förmedlar skogsvårdföreningen eller något av dess bolag varan till köparen, exempelvis flis till en växthusodlare. Det är då skogsvårdsföreningen eller dess bolag som verkställer förskott-sinnehållningen. 

Om du i alla fall väljer att sköta det hela själv, kan du göra så här: 

Betala och deklarera förskottsinnehållningarna i MinSKatt, www.vero.fi/sv/e-tjanster/mins...

Man kan också lämna deklarationen som en fil från ett ekonomiprogram exempelvis via webbtjänsten Ilmoitin.fi (www.ilm- oitin.fi). 

På den här länken på internet kan du läsa mer om att deklarera och betala skatter på eget initiativ: www.vero.fi/sv/foretag-och-sam...

Säljaren behöver ett verifikat – på tisdag!

Säljaren ska ha ett verifikat över virkesköpet. Verifikatet kan vara ett separat kvitto. Som verifikat räcker också att det i dokumenten från virkesköpet finns specificerade uppgifter om ut- betalda köpesummor, momsandelar och de förskottsinnehållningar som verkställts. Ge verifikatet åt säljaren senast den 15 januari det det år som följer på köpesummans utbetalningsår. För 2018 gäller alltså på tisdag.

Glöm inte årsanmälan!

Vid köp av virke som man verkställt förskottsinnehållning för ska man fortfarande lämna in årsanmälan. För 2018 måste anmälan vara inlämnad senast 5 februari.

Om virkesaffärerna anknyter till näringsverksamhet ska du anmäla alla virkesaffärer – också de virkesköp där förskottsinnehållning inte har verkställts. 

OBS! På basis av årsanmälan räknas förskottsinnehållningen virkesförsäljaren till godo i den slutgiltiga beskattningen. Det är alltså i säljarens eget intresse att hennes eller hans identifikationsuppgifter har antecknats korrekt i virkesköpets handlingar. 

Du kan bland annat klicka dig fram till blanketten ”Virkesköparens årsanmälan” (7807r) på den här länken: https://www.vero.fi/sv/skattef...

Härifrån kan du också skicka in anmälan elektroniskt genom att logga in med exempelvis bankkoder på länken 2018 – Virkesköparens årsanmälan

Du kan även lämna anmälan som en fil i ett bokföringsprogram, på e-blankett eller på pappersblankett. Skicka in årsanmälningsfilen elektroniskt via Ilmoitin.fi (www.ilmoitin.fi).

Moms

Virkesköp avtalas mellan säljaren och köparen till momsfria enhetspriser. Om virkesförsäljaren är momsskyldig ska köparen förutom det överenskomna priset dessutom betala momsens andel.

Köparen kan kontrollera säljarens momsskyldighet i Företags- och organisationsdatasystemets företagssökning (www.ytj.fi) eller på telefonnumret 029 497 005.