Jordbruk

Försäljning, lagring
och användning av
indoxacarbpreparat upphör

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller det verksamma ämnet indoxacarb samt bestämt övergångstider för försäljning, destruering av lagervaror och användning av preparaten.

I Finland finns det tre preparat som innehåller indoxacarb i växtskyddsmedelsregistret. Preparatet Avaunt 150 EC (reg.nr 3104) har godkänts i Finland för bekämpning av rapsbaggar på vårrybs-, höstrybs-, vårraps- och höstrapsodlingar.

Preparatet Steward (reg.nr 3015) har i Finland godkänts för bekämpning av skadeinsekter vid odling på friland av äpplen, päron, broccoli, rödkål, huvudkål, blomkål, savojkål, brysselkål, zucchini och pumpa samt gurka, tomat, paprika, zucchini, pumpa, chilipeppar, aubergine och melon i växthus.

Maatilan Indoksa (reg.nr 3361) har godkänts i Finland för bekämpning av rapsbaggar på vårrybs-, höstrybs-, vårraps- och höstrapsodlingar.

I enlighet med EU-kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2081) lät man på nytt bli att godkänna det verksamma ämnet indoxacarb. Preparaten ska avföras ur växtskyddsmedelsregistret enligt tidsplanen i förordningen. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) avför preparaten Avaunt 150, Steward och Maatilan Indoksa ur växtskyddsmedelsregistret den 19 september 2022.

Tukes beviljade preparaten övergångsperioder för försäljning och distribution fram till den 31 maj samt för användning av preparatet, för bortskaffande och lagring av befintliga lager fram till den 19 september 2022, då preparatet avförs ur växtskyddsmedelsregistret.