Havreaker
Den europeiska havreskörden uppskattas till 8,2 miljoner ton. Allt tyder på den bästa havreskörden i EU sedan tio år. ARKIVFOTO
Jordbruk Globalt Marknad

Havre är populärt
på världsmarknaden

Havrens popularitet ökar i ute i världen. Den globala efterfrågan på havre växer detta år med omkring sju procent, jämfört med fjolåret. Det är tio procent över medeltalet på lång sikt och den nästhögsta siffran sedan 1960.

Största delen av den producerade havren används inom produktionen av livsmedel. Bara en liten del går till foder. De sex största importörerna av havre är USA, Tyskland, Kina, Mexiko, Spanien och Belgien.

Dessa marknader står för 85 procent av den globala havreimporten. Ländernas havreförsörjning är starkt beroende av importvara. Den inhemska havreproduktionen stagnerar eller krymper.

EU utgör i detta hänseende ett undantag, noterar den tyska marknadsportalen AMI. Den europeiska havreskörden uppskattas till 8,2 miljoner ton. Allt tyder på den bästa havreskörden i EU sedan tio år.

Därmed kunde importen av havre halveras till 55.000 ton. Enligt de tyska experterna är detta emellertid bara en droppe i havet i internationell jämförelse. Enbart USA importerar omkring 1,7 miljoner ton havre under räkenskapsåret.

Stora importörer av havre är också Kina med 350.000 ton och Mexiko med 150.000 ton. De viktigaste leverantörerna till dessa marknader är Kanada, Sverige, Finland, Australien och Polen.

De skärpta karantänbestämmelserna i samband med coronaepidemin har ytterligare ökat efterfrågan på havrebaserade livsmedel, konstaterar AMI. Enligt oatinformation.com väntas konsumtionen av havreprodukter fortsätta att öka långt in på nästa år.