Nobel1
FN:s livsmedelsprogram WFP tilldelades Nobels fredspris för sina insatser mot humanitära katastrofer, senast i Libanon. FOTO: WFP
Jordbruk Globalt

FN:s livsmedelsprogram
tilldelas Nobels fredspris

Nobels fredspris 2020 förlänas i år till FN:s livsmedelsprogram. Nobelkommittén motiverar sitt val med FN-programmets insatser mot svält och undernäring under rådande pandemi. Organisationen engagerar sig också starkt för fred i konfliktområden.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) är världens största humanitära organisation som bekämpar svält och främjar matsäkerheten. Förra året hjälpte livsmedelsprogrammet närmare 100 miljoner människor i 88 länder där svält råder.

Ett av FN:s viktigaste mål är att utrota svälten och livsmedelsprogrammet är det viktigaste redskapet, Tyvärr går utvecklingen ännu i fel riktning. Förra året drabbades 135 miljoner människor av akut svält, noterade Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Sammanhanget mellan svält och konflikt bildar en ond cirkel. Krig och konflikter förorsakar matbrist och svält. Omvänt kan svält och matbrist bringa latenta motsättningar att flamma upp och förorsaka våld.

Organisationen bidrar till broderskap mellan nationer, såsom Afred Nobel avsåg i sitt testament. FN-programmets ansträngningar för mänskligheten är något som världens nationer bör kunna samla sig kring och stödja, tillade Reiss-Andersen.

WFP reagerade överraskat på Nobelkommitténs val. Enligt WFP-chefen David Beasley är Nobels fredspris en utmärkelse för organisationens medarbetare som varje dag riskerar livet för att stöda 100 miljoner hungrande barn, kvinnor och män med mat.

Det är inte bara WFP som får utmärkelsen. Vi arbetar tätt tillsammans med regeringar, organisationer och den privata sektorn. De engagerar sig för stöd till svältande och hjälpbehövande i lika hög grad som vi.

WFP skulle inte klara oss utan detta stöd. Vi är en operativ organisation. Vår personal engagerar sig starkt i det dagliga arbetet för våra centrala värden. Vi arbetar för medmänsklighet, integritet och samarbete, underströk Beasly.

Var och en borde ha rätt att leva i fred utan hunger och ångest. I dag har den norska Nobelkommittén givit global uppmärksamhet åt dessa människor och de förstörande följderna av konflikterna.

Beasly framhöll också klimatförändringens roll som orsak till konflikter. Den globala coronapandemin med sina brutala följder för ekonomin störtar likaså miljoner människor till randen av hungersnöd.

Läs också: Nobelpriset till WFP kopplar samman mat och fred