Jordbruk EU

Fjolårstorkan pressar
tilltron hos EU-bönderna

Framtidstron hos EU:s bönder är tryckt efter fjolårets torka och därmed förknippade motgångar. Det framgår av Copa-Cogecas senaste stämningsbarometer. Pessimismen tilltog särskilt mycket hos svenska och danska producenter.

Copa-Cogecas utfrågning omfattande de tio EU-länderna Belgien (Flandern), Danmark, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Sverige och Storbritannien. Finland deltog inte i utfrågningen.

EU-producenternas förväntningar inför framtiden har påtagligt ljusnat de senaste två åren efter en bottennotering vintern 2016. Ännu i början av 2018 var stämningen i stort sett positiv. Den trenden har nu brutits, rapporterar Copa-Cogeca.

Mest markant är den negativa utvecklingen i länder som drabbades hårdast av sommarens svåra torka. De danska producenterna har lidit av stora skördebortfall, svårigheter att få tag i foder och låga grispriser.

Ett förhållandevis stort antal danska jordbruk hotas av konkurs. I Sverige har stämningen likaså svängt. Trots stödpaket har de svenska producenterna tappat modet. Samma situation råder i viss mån också i Tyskland.

Utöver kortfristiga bakslag oroas EU-producenterna dessutom av osäkerheten på marknaderna för jordbruksprodukter och EU:s framtida jordbruksbudget. De komplicerade förhandlingarna om Brexit är en annan faktor som belastar jordbrukarna.

De brittiska producenterna är givetvis extra skeptiska med avseende på framtiden. En majoritet på 84 procent befarar stigande produktionskostnader och starkt fallande priser på boskap, särskilt inom fårsektorn.

Benägenheten för investeringar på den egna gården har likaså påverkats negativt av Brexit. I utfrågningen angav 21 procent av de brittiska farmarna att de kommer att dra ned på investeringarna. Bara 9 procent var beredda att investera mer.