Jordbruk EU Marknad

EU:s skummjölkspulver
är praktiskt taget utsålt

Mellan 2015 och 2017 köpte EU-kommissionen upp sammanlagt 380.000 ton skummjölkspulver genom offentlig intervention. Nu är lagren till 99 procent utsålda. Bara små rester finns kvar i finländska, brittiska, spanska och slovakiska lager.

EU-kommissionen betecknar själv den genomförda interventionen som en stor framgång. Enligt agrarkommissionär Phil Hogan har EU handlat riktigt med sin återhållsamma hantering av skummjölksproblematiken.

Det övergripande målet var att värna om producenternas inkomster. Därför har kommissionen de senaste tre åren ignorerat alla uppmaningar att minska lagren till varje pris, exempelvis genom att förstöra mjölkpulvret, argumenterar Hogan.

Alternativa åtgärder hade inte givit lika goda resultat. Genom att visa tålamod kunde EU skydda både mjölkböndernas och skattebetalarnas intresse. Den offentliga interventionen för skummjölkspulver har visat sig vara ett bra verktyg bara det används rätt.

Enligt Hogan år processen ett tecken på att CAP är utrustad med ett effektivt och fungerande skyddsnät mot störningar på marknaden. Under två år har lagren tömts. I dag är mjölkpriset 36 cent per kg mot bara 26 cent per kg sommaren 2016.

I början av januari lyckades EU avyttra ett rekordstort parti på sammanlagt 80.242 ton skummjölkspulver till ett bra pris. Nu återstod bara 22.348 ton, som kommissionen bjöd ut i förra veckans anbudsomgång.

Anbuden varierade mellan 1.450 euro och 1.720 euro per ton och kommissionen fastställde det lägsta priset till 1.585 euro per ton. Till det priset kunde 18.514 ton avyttras, varvid lagren i Estland och Irland tömdes.

Kvar finns 3.700 ton som lagras i Finland, Storbritannien, Spanien och Slovakien. Det motsvarar bara en procent av hela den ursprungliga mängden skummjölkspulver i interventionslagren. Denna rest ska EU ännu sälja ut i nästa runda den 7 februari.

Enligt kommissionens mjölkkontrollställe MMO var det genomsnittliga avräkningspriset på mjölk i EU 36,1 cent per kg i november 2018. Medelpriset på skummjölkspulver har de senaste veckorna stigit till 1.790 euro per ton, eller 28 procent mer än för ett år sedan.