EU

Fipronilskandalen gav tre års fängelse

Huvudmannen bakom den belgiska fipronilskandalen för fyra år sedan har nu dömts till tre års fängelse, varav två år villkorligt. Mannen hade prånglat ut det förbjudna avlusningsmedlet Fipronil till mer än hundra äggproducenter som måste slå igen.

Den idag 49-åriga förövaren hade gjort goda affärer med distributionen av ett preparat för desinficering av hönsgårdar i Belgien. Dessvärre innehöll preparatet den förbjudna substansen fipronil som spreds till stora delar av Mellaneuropa i ägg.

Fipronil är en substans som används i bekämpningsmedel mot bland annat loppor och löss. EU-reglerna förbjuder användningen av fipronil i samband med animalieproduktion. Det förbjudna preparatet förorsakade stora skador i flera EU-länder.

De belgiska livsmedelsmyndigheterna slog larm via EU:s snabbvarningssystem Rasff efter fynden av fipronil i ägg från sju stora gårdar. Rester av fipronil påträffades också i ägg från producenter i Nederländerna.

Det handlade om stora produktionsanläggningar och myndigheterna befarade att kontaminerade ägg också hade exporterats till Tyskland, Frankrike, Italien och Polen. I Tyskland återkallades flera miljoner ägg.

Till slut hade kontaminerade ägg påträffats i 26 medlemsländer och två EES-länder. Fipronilägg landade dessutom i 17 tredjeländer. Skandalen behandlades ända upp till högsta ministernivå i EU och bidrog till att EU:s varningssystem skärptes.