Marknad

Matpriserna stiger globalt till högsta nivån sedan tio år

FAO:s globala prisindex fortsätter att explodera. Priset på FAO:s samlade matkorg steg under maj månad med 4,8 procent, den starkaste månatliga prishöjningen sedan 2010. På ett år har matprisindexet stigit med nästan 40 procent.

Matprisindexet har de senaste tolv månaderna stigit utan avbrott och klättrade under maj månad till det högsta värdet sedan september 2011. Indexets absoluta toppvärde från februari 2011 missades med bara 7,6 procent.

Enligt FAO-experterna syns livsmedelsinflationen tydligast inom produktgrupperna vegetabiliska oljor, socker och spannmål men kött och mejeriprodukter har också blivit kännbart dyrare.

Uppåt för spannmål och mejeriprodukter

Prisindexet för spannmål steg med 6,0 procent i maj till en 36,6 procent högre nivå, jämfört med maj 2020. De internationella majspriserna steg med 8,8 procent till den högsta nivån sedan januari 2013. Sedan maj 2020 har majspriset stigit med 89,3 procent.

Enligt FAO har utbudet på majs varit knappt och utsikterna för den brasilianska majsskörden har ytterligare ökat pristrycket. Mot slutet av månaden gav pressen på majspriset efter i någon mån, efter positiva rapporter om bättre tillväxt i USA.

De internationella kornpriserna steg i maj med 5,4 procent. Vetepriset steg i maj med 6,8 procent men började falla kraftigt mot slutet av månaden. Trots detta stannade vetepriset på en nivå som översteg motsvarande fjolårsvärde med 28,5 procent.

FAO-indexet för mejeriprodukter steg i maj månad med 1,5 procent. Under de senaste tolv månaderna har mjölkpriset stigit oavbrutet till ett värde som ligger 28 procent över motsvarande fjolårsnivå.

Trots detta stannade mjölkindexet 22,6 procent under rekordvärdet från december 2013. Inom maj månad steg de internationella noteringarna för skummjölkspulver tydligt. Noteringarna för helmjölkspulver steg på grund av en livlig efterfrågan från Kina.

Noteringarna på ost steg under månaden på grund av en kraftig global efterfrågan och begränsade leveranser från EU. Smörpriset började däremot falla efter ett elva månader långt prisrally, beroende på tilltagande leveranser från Nya Zeeland.

Högre sockerpris och något dyrare kött

Sockerindexet steg i maj för andra månaden i följd, denna gång med 6,8 procent. Sockerpriset nådde sin högsta nivå sedan mars 2017. Noteringarna steg huvudsakligen som en följd av försenade skördar och en försämrad avkastning i Brasilien.

Högre råoljepriser och en starkare brasiliansk valuta bidrog till att bromsa leveranserna från Brasilien. Ovanligt omfattande leveranser från Indien försvagade ändå uppsvinget och förhindrade en kraftigare prisstegring.

Köttpriserna steg i maj för åttonde månaden i följd, denna gång med 2,2 procent. Köttindexet klättrade under månaden med 2,2 procent. På årsbasis har köttpriset stigit med 10 procent men har ännu inte nått prisrekordet från augusti 2014.

I maj steg priset på alla FAO-noterade köttslag. Enligt FAO har suget från Kina och andra sydostasiatiska länder satt fart på kommersen. Efterfrågan på fågel- och griskött har överlag ökat i regionen.

Prisindexet för vegetabiliska oljor steg i maj för den tolfte månaden i följd med 7,8 procent. Noteringarna gick upp för såväl palm-, soja som rapsolja. Priset på palmolja nådde sin högsta notering sean februari 2014.