1 Potatis
Steinerpedagogikens Vänner i Västnyland rf driver Mikaelskolan och Rosengården i Ekenäs. SPV har nominerats i kategorin ”Nordisk mat till många”. FOTO: SPV
Jordbruk SLC

Finlands och Ålands
Embla-finalister har utsetts

Totalt 370 sökande anmälde sig till den nordiska Embla-mattävling denna gång. I Finland fanns det nästan 70 sökande.

Mat både intresserar och bidrar till diskussioner på ett aldrig tidigare skådat sätt samtidigt som innovationer inom matbranschen frodas. Detta var också tydligt bland de sökande.

Det nordiska köket är känt för sina rena och fräscha smaker samt högkvalitativa, färska och säkra råvaror.

– Embla-mattävlingen är en hyllning till nordisk mat. Med Embla stärker vi den gemensamma nordiska matidentiteten och hyllar dem som står bakom maten, säger Bjørn Gimming, ordförande i för Norges Bondelag som står för värdskapet för Embla 2022.

De tävlande utvärderas enligt kriterierna inspirerande, hållbar, unik, ärlig och inte minst nordisk. Tävlingsdeltagarna från alla nordiska länder presenteras på emblafoodaward.com. Embla-finalen äger rum den 11 mars 2022 i Oslo.

Finlands och Ålands deltagare i tävlingen valdes ut av varsin jury. Finlands jury bestod av Johan Åberg, Kim Palhus, Riitta Mustonen samt hedersjurymedlem Anni-Mari Syväniemi.

De åländska finalisterna är utvalda av en lokal jury bestående av Harriet Strandvik, Sue Holmström, Tage Eriksson och Karin Rosenberg-Brunila.

Johan Åberg, MTK:s jordbruksdirektör, som är ordförande för Finlands Embla-juryn, är mycket nöjd med tävlingens popularitet.

– Årets deltagarantal är häpnadsväckande. Det speglar det ökade intresset för nordisk mat och dess skapare – livsmedelsproducenterna. För oss finländare är det naturligt att delta i den här typen av tävling, eftersom finländsk mat är jordnära och okomplicerad, säger Åberg.

Embla-matpriset har grundats av NBC.

Finlands och Ålands representanter i de sju tävlingskategorierna

• Nordisk mathantverkare:
Finland: Herkkujuustola
Åland: Öfvergårds/Anna och Jan Alm
• Nordisk matentreprenör:
Finland: Ville Haapasalo/Haapasaon Hatsapurit
Åland: Våffelrakan/Michaela Eckerman och Jack Mattson
• Nordisk matkommunikatör:
Finland: Satokausikalenteri
Åland: Åland 100/Tiina Björklund
• Nordisk råvaruproducent:
Finland: Voimapapu
Åland: Västerro/Anders Westerberg
• Nordisk matdestination:
Finland: ERG European Region of Gastronomy Kuopio
Åland: Skördefesten på Åland/Ida Wester
• Nordisk mat till barn och unga:
Finland: Kokkaa kotimaista-kampanjen
Åland: Jessica Eriksson/Daghemmet Prästkragen
• Nordisk mat till många:
Finland: Mikaelskolan/Steinerpedagogikens vänner i Västnyland rf.
(ingen åländsk deltagare)