Landsbygdsnäringar

Finlands Näringsliv EK:
Landsbygdsföretagarna ser en
svag ljusning inför kommande år

Enligt EK:s nya företagarenkät förväntar sig företagarna på landsbygden en något bättre ekonomisk situation inför kommande år. Resultaten uppvisar dock starka variationer, och investeringsgraden förblir låg.
Trots de dystra ekonomiska utsikterna i Finland finns det alltså ljusglimtar bland arbetsgivarföretagen på landsbygdens kärnområden. Detta framgår av Finlands Näringsliv EK:s nya företagarenkät Maaseutupulssi. De ekonomiska utsikterna varierar dock stort enligt region och är i nuläget sämst på de områden som omger städerna.

– Den divergerande utvecklingen förklaras åtminstone delvis av företagsstrukturen. På landsbygdens kärnområden är det vanligare att samma företagare eller företagarfamilj driver flera företag parallellt som kan jämna ut upp- och nedgångar. På landsbygden kring städerna är företagen ofta kopplade till industrins och exportens leveranskedjor som lider då världshandeln drabbas av osäkerhet, kommenterar EK:s ledande sakkunnige Jari Huovinen.

Investeringarna minskade förra året

Enligt enkäten har efterfrågan på landsbygdens kärnområden hållits på samma nivå som tidigare, medan i områdena runt städerna uppger 46 procent av företagen att efterfrågan sjunkit.

Antalet anställda har också minskat runt städerna och samtidigt sett en blygsam uppgång i kärnområdena. Investeringarna har dock fallit med omkring en fjärdedel på alla områden – på landsbygdens kärnområden uppger 41 procent av företagen minskade investeringar, medan 15 procent rapporterar att investeringarna ökat.

Juuso Kalliokoski, som är ledande sakkunnig på jord- och skogsbruksministeriet uppfattar det som positivt att företagarkunnandet på landsbygden kommer fram just i brytningstider. Han är dock orolig över den låga investeringsgraden.

– Det verkar oroväckande att investeringsavsikterna på landsbygden sviktar. Speciellt i nuläget bör företagen kommer ihåg att det finns finansieringsmöjligheter, exempelvis EU:s landsbygdsfinansiering som kan beviljas för investeringar.

Svag ljusning inför kommande år?

Inför kommande år väntas dock delvisa förbättringar. På samtliga landsbygdsområden uppskattar 24 procent av företagen att efterfrågan kommer att öka år 2024, medan uppskattningarna för en nedgång i efterfrågan endast rapporteras av 20 procent av kärnområdenas företagare.

En viss stabilisering väntas även ske beträffande antalet anställda. I kärnområdena uppskattar 23 procent att antalet anställda kommer att öka, medan 13 procent antar att de kommer att minska.

Investeringsgraden fortsätter dock att stampa på stället. Bland företagarna tror ändå färre än förra året att investeringarna kommer att minska, och i kärnregionerna förutspår 19 procent att de kommer att öka.

Enligt enkäten uppskattade 10 procent av företagarna att deras verksamhet under de tre förestående månaderna kommer att växa, medan 19 procent rapporterade att verksamheten troligtvis kommer att krympa.

De tre största utmaningarna för företagen utgörs av höga råvarupriser, nedgång i inhemsk försäljning samt höga energipriser.

Företagarenkäten gjordes i november 2023 och besvarades av 270 företag med verksamhet på landsbygden och 731 företag med verksamhet i städer.