Optimamjolk1
Mjölkproduktionen vid Optima Lannäslund har ökat mycket de senaste åren. Satsning på djurens välmående, avel och utfodring är några orsaker. Men studerandena, som till stora delar sköter om det dagliga arbetet, är också viktiga kuggar i hjulet. Isak Renvaktar är en av dem.
Jordbruk Tema

Fina mjölkresultat vid Lannäslund

De senaste fem åren har Optima Lannäslund ökat mjölkproduktionen avsevärt – med cirka 2.000 liter per ko per år. Nu är medelproduktionen i toppklass. Vi är mycket stolta över de fina resultaten, säger platsansvariga Peter Isakas.

Det började med sex kor och en båsladugård när Optima Lannäslund i början av 1980-talet fick egen mjölkproduktion som en del av skoljordbruket. Sedan dess har mycket hänt – i synnerhet om medelproduktionen beaktas.

– Då mjölkproduktionen inleddes på Lannäslund var medelproduktionen per ko per år cirka 5.000 liter. Det är att jämföra med i dag när mängderna har stigit till 11.850 liter (energikorrigerat), säger Peter Isakas, platsansvarig vid Optima Lannäslund.

Det är de fem senaste åren som en tydlig ökning har skett. År 2015 var medelproduktion kring 9.700 liter per ko per år och efter 2018 steg den ytterligare.

– Under en femårsperiod har mjölkproduktionen ökat med 2.000 liter per ko per år och senaste resultat från Proagria visar att vi nu har en produktion på 11.850 liter energikorrigerat. Det gör att vi både med kor och kvigor hör till de bästa fem procenterna på Svenska Österbottens område.

– Vi är mycket glada och stolta över det, säger Isakas.

Ökad trivsel ger högre produktion

Den tekniska utvecklingen är en faktor som ökat medelproduktionen i Finland. I dag har Optima Lannäslund en mjölkanläggning med varm lösdrift och 2011 installerades en mjölkrobot.

– När vi investerade i mjölkroboten lade vi som mål att vi skulle bli en stark och bra producent av mjölk på Optima Lannäslund. Vi har också förbättrat ventilationen och belysningen samt förnyat båsmattor som ökat djurens trivsel och välmående. Utöver det satsar vi på klövvården som vi utför två gånger per år och vid behov. Det är också några orsaker till ökningen, säger han.

Isakas lyfter också fram avelsarbetet. Mjölkproduktionen vid Optima Lannäslund använder Fabas tjänster och avelsplaneringen sker i samråd med ladugårdsförman Stefan Kåll.

– Vårt avelsvärde har ökat från 2,7 till 4,8 på fem år och ju högre avelsvärde desto bättre material. Det handlar om långsiktigt arbete och för att mjölka bra krävs bra djurmaterial, säger Isakas.

Men för att nå de resultat som man gjort här så måste ensilaget vara av mycket bra kvalitet. Förra årets vallskörd var bra både kvalitets- och mängdmässigt.

– Så det fina foderåret bidrar säkert till att vi ökat produktionen ytterligare. Utfodringen planeras i samråd med Proagria Lantbrukssällskapet och fodertillverkarna. Utfodringsplaneringen är en viktig del både för undervisningen och produktionen.

Optimamjolk4
Peter Isakas, platsansvarig vid Optima Lannäslund, är stolt över den fina mjölkproduktionen vid skolan. I dag är mjölkproduktionen i toppklass och medelproduktionen har ökat till 11.850 liter energikorrigerat. Vi gör mycket rätt, säger han.

Studerande viktiga kuggar

Sist – men inte minst – vill Isakas lyfta fram studerandena som är med i det dagliga arbetet i ladugården i stort sett året om. I undervisningen ingår bland annat att de ska lära sig om utfodringen och studerande tar prov för foderanalyser på egen hand.

– Vi tillämpar ett rullande schema där 2-3 studeranden jobbar i ladugården varje vecka. Vi odlar också vall på cirka 62 hektar och spannmål på 48 hektar och våra studerande är också med i det arbetet. Av våra studerande är det första årets som arbetar mest i ladugården. Totalt handlar det om cirka femtio olika personer som jobbar med utfodringen, berättar Isakas.

Studerandena går i skola fram till midsommar och är därmed delaktiga i vårbruket och den första vallskörden. Därefter är några av dem också med och hjälper till med andra skörden innan följande läsår börjar.

– Samtidigt som vi kan erbjuda en högklassig undervisning får skolan också stor hjälp av studerande med mjölkproduktionen. Våra studerande är en bidragande orsak till de fina resultaten som vi presterar nu, konstaterar Isakas.

Isak Renvaktar är en av de många studerande som bidrar till att produktionen har ökat.

– Det känns bra att mjölkproduktionen ökar för det visar att det går i rätt riktning. Som studerande är jag glad över det, säger Renvaktar.

Hur ser en typisk dag ut för dig när du jobbar i Optima Lannäslund mjölkanläggning?

– Jag matar kalvarna och ser till att alla kor blir mjölkade, städar båsen och sköter utfodringen. Det är rätt mycket jobb. Mest av allt tycker jag om att jobba med djuren, säger han.