Jordbruk EU

Felaktigt växtskyddsmedel
förstörde franska sockerbetor

Omkring 5.000 hektar sockerbetor måste förstöras i Frankrike på grund av ett fel vid framställningen av ett växtskyddsmedel. Enligt jordbruksministeriet drabbas 273 betodlare, som nu måste förstöra sina odlingar på sammanlagt 5.000 hektar.

De aktuella sockerbetsodlingarna befinner sig i de norra och östra delarna av landet. Odlarna hade i god tro sprutat ogräsmedlet Marquis över sina åkrar utan att veta att medlet innehöll tre substanser som är förbjudna i EU.

Det aktuella ogräsmedlet framställs av det israeliska företaget Adama, som medger att misstag sannolikt har skett inom själva produktionsprocessen och vid förpackningen av den aktuella herbiciden. Företaget tror att en korskontaminering kan ha inträffat i något skede av tillverkningsprocessen.

Enligt det franska jordbruksministeriet går det inte att utesluta att konsumenter kan utsättas för hälsorisker. Sannolikt har åtminstone två partier av ogräsmedlet kontaminerats med upp till tre förbjudna substanser.

Säkerheten går först och ifrågavarande odlingar måste förstöras säger ministeriet, efter konsultation av experter vid den nationella säkerhetsmyndigheten Anses. De aktuella betodlarna har informerats skriftligt om åtgärden.

Enligt ministeriet ska omkring 5.000 hektar sockerbetor förstöras, vilket motsvarar 1,5 procent av den totala betarealen i landet. Aktionen berör enligt uppgift 273 betodlare i områdena Hauts-de-France och Grand Est.

Enligt de franska sockerbetsodlarnas organisation CGB är det ett hårt slag mot betodlarna. Konsumenterna skyddas till hundra procent, men odlarna lider till hundra procent, kommenterade Cyril Coignard från CGB i Champagne-Burgund.

Tillverkaren lovar betala ersättningar

CGB efterlyser nu kompensation för de drabbade sockerbetsodlarna. Samtal har redan inletts med tillverkaren Adama, som har signalerat snabba åtgärder. Företaget medger sina misstag och är redo att betala ersättningar.

Dessutom har oegentligheter med ett annat ogräsmedel från Adama dykt upp i Frankrike. Användningen av sex partier av företagets ogräsmedel Goltix Duo har ifrågasatts då ifrågavarande partier misstänks innehålla den aktiva substansen diflufenican.

Diflufenican är tillåtet inom EU för användning i spannmål, men inte i sockerbetor. Omkring 600 betodlare i de nordliga delarna av Frankrike kan nu få bekymmer. Adama France har omedelbart stoppat distributionen av Goltix Duo i Frankrike.