Jordbruk EU

Fazer säljer sitt
ryska dotterbolag

Fazer har undertecknat ett avtal med Moskvas ledande bageriföretag Kolomenskij Bakery and Confectionery Holding om försäljning av Fazers ryska dotterbolag. Alla relevanta myndighetsgodkännanden har erhållits, inklusive godkännandet från Rysslands federala antimonopolmyndighet (FAS).

Transaktionen slutförs utan dröjsmål och därmed upphör all Fazers verksamhet i Ryssland. Värdet på affären publiceras inte.

– Att lämna Ryssland är en komplex process och nu är vi ett steg närmare att kontrollerat och fullständigt lämna landet, kommenterar Christoph Vitzthum, koncernchef för Fazer.

Fazer tillkännagav sin avsikt att lämna Ryssland den 6 mars, och hade före det meddelat att all export och investeringar till Ryssland avbryts. Den lokala ledningen har skött verksamheten i Ryssland självständigt efter tillkännagivandet.

Sedan beslutet fattades har Fazer arbetat målmedvetet för att hitta en passlig köpare och på samma gång framskridit med de interna förberedelserna, så som separeringen av IT-system. Som en del av avvecklingsprocessen har det ryska dotterbolaget bytt namn till Hlebny Dom och användningen av Fazer som produktvarumärke upphör helt senast i mitten av maj.

År 2021, uppgick omsättningen från Ryssland till ca 157 miljoner euro, vilket motsvarande 13 procent av koncernens omsättning. Verksamheten omfattar tre bagerier i St. Petersburg och ett i Moskva. Dotterbolaget har ca 2.300 anställda. Alla Fazers anställda i Ryssland överförs till den nya ägaren.