Lpx 162593
Den långvariga torkan kan försvåra utvecklingen av höstvetet i stora delar av EU, befarar FAO. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO-matprisindexet
steg igen i september

FAO:s internationella prisindex för livsmedel fortsatte att stiga i september, för den fjärde månaden i följd. Priserna på spannmål och växtoljor steg, medan mjölkprodukterna förblev stabila. Priserna på socker och kött föll något.

Priserna på mejeriprodukter har stigit med 2,5 procent sedan september 2019, noterar FN:s livsmedelsorgan FAO. På kort sikt har priserna inte ändrat dramatiskt. Prisnivån är relativt stabil utan större förändringar i sikte.

I september noterades moderata prishöjningar på smör, ost och skummjölkspulver. I gengäld föll priset på helmjölkspulver. Smörpriset har stigit på grund av behovet av kortfristiga leveranser samt en stagnerande bearbetning inom Europa.

Ostnoteringarna har i någon mån stigit som en följd av en tilltagande importefterfrågan, i kombination med efterfrågeökningar i Europa. Försäljningen till gastronomin är däremot fortsättningsvis svag.

Priset på skummjölkspulver har gått upp efter en säsongbetonad utbudssvacka. Noteringarna på helmjölkspulver föll däremot då efterfrågan i Mellanöstern minskade. Dessutom ökade produktionen i Oceanien.

Europeisk torka bekymrar handeln

Spannmålsindexet steg i september för den tredje månaden i följd. Ökningen var 5,1 procent från augusti månad. Den globala prisnivån på spannmål har stigit med hela 13,6 procent sedan september 2019.

Det är särskilt vetepriset som rör sig uppåt. Enligt FAO-experterna beror detta på en ökande handelsaktivitet som återspeglar en växande oro för instabila produktionsutsikter på det södra halvklotet.

En bidragande orsak är den långvariga torkan i stora delar av Europa, som bekymrar marknaderna. De uteblivna regnen väntas påverka utvecklingen av höstvetet och den påföljande skörden.

De internationella majspriserna har stigit rätt kraftigt, då produktionsutsikterna har försämrats i flera områden, inte minst i EU. Till utvecklingen bidrar också en nedskrivning av fjolårslagren i USA.

FAO:s köttprisindex har fortsatt att falla med 0,9 procent sedan augusti. Den negativa trenden fortsätter sedan januari. Prisindexet på kött har fallit med 8,4 procent sedan september förra året.

I september föll priset på griskött, som en direkt följd av den afrikanska svinpesten hos vildsvin i Tyskland och Kinas påföljande importförbud. Priset på lammkött har likaså fallit, närmast på grund av stora lager och ett rikligt säsongutbud i Australien.

I gengäld steg priset på fågelkött efter omfattande internationella inköp och ett begränsat utbud av exportvara i Brasilien. Priset på nötkött förblev stabilt under månaden. Stigande noteringar i Brasilien kompenserades av motsvarande prissänkningar i Australien.

Indien skrämmer sockermarknaden

Prisindexet för socker föll med 2,8 procent i augusti. Det internationella prisfallet på socker har framför allt utlösts av ett förväntat sockeröverskott under den inkommande säsongen 2020/2021.

De senaste indikationerna tyder på en återhämtning inom Indiens sockerproduktion. Detta kan resultera i ett överskott, som torde förstärkas av en tilltagande produktion i Brasilien. En försvagad brasiliansk valuta kan ytterligare bidra till prisfallet.

FAO-prisindexet för växtoljor steg i september med 6,0 procent till den högsta nivån sedan åtta månader. Mest steg priserna på palm-, solrosfrö- och sojaolja. En tilltagande import och relativt små lager satte fart på de internationella palmoljepriserna.

Parallellt stiger de internationella noteringarna på solrosolja. En bidragande orsak är försämrade skördeutsikter i Svartahavsregionen. Biodieselindustrin i USA köper igen mer sojaolja, vilket bidrar till högre priser inom sektorn.