Beta1
I den första sockerbetstävlingen som ordnades 2020 hittade familjen Hoijar i Helsingby den största betan. Nu tog de hem segern igen med en beta som vägde 8,1 kilo. Från vänster: Neah, Noah, Matheo och pappa Christian som är sockerbetsodlare.
Jordbruk SLC

Familjen Hoijar hittade
största sockerbetan - igen

År 2020 år vann familjen Hoijar den första sockerbetstävlingen som utlystes av ÖSP:s sockerbetsutskott. I den tredje upplagan av tävlingen blev det seger igen med en sockerbeta på hela 8,1 kilo.

– Jag hade slarvat på ett ställe med sådden så det hade uppstått stora luckor. Det gjorde att betorna där fick stort växtutrymme och möjligheter till sol i alla vädersträck och där hittade jag den stora sockerbetan. Det fanns flera betor på samma ställe som var kring åtta kilo, säger Christian Hoijar.

Christian Hoijar med familj korades förra veckan till vinnare i ÖSP:s sockerbetsutskotts tävling i att hitta den största betan. Det vinnande bidragen vägde hela 8,1 kilo.

– Att producera stora sockerbetor är inget mål utan i stället vill man som odlare ha ett jämnt och tätt bestånd. I regel är medelskörden kring 40 ton per hektar, vilket innebär att medelvikten på betorna är cirka 400 gram. Skulle alla betor väga över 8 kilo hade vi hektarskördar på 800 ton så tävlingen ser vi bara som en rolig grej, säger Christian och skrattar.

År 2020 ordnades tävlingen första gången av sockerbetsutskottet. Endast odlare som har kontrakt med Sucros får delta.

– Vi fick in tolv bidrag så alla är inte med. Syftet med tävlingen är att sporra odlarna att gå i fält kontinuerligt och följa med hur det växer och samtidigt spana efter en stor beta, berättar ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

Rolig grej

Det här var familjen Hoijars andra seger på tre år.

– Det är en rolig grej för hela familjen och barnen brukar vara med. Förra gången vi vann var förstapriset en elspark så då var alla barnen ivriga att vara med och leta stora betor, berättar Christian, som den här gången vann en kryssning till Umeå för hela familjen bestående av hustrun Hanna och barnen Neah, Matheo och Noah.

Hoijar både odlar sockerbetor samt säljer tillhörande tjänster på entreprenad åt andra. För snart två veckor sedan avslutades upptagningen och han beskriver förhållandena som goda.

– Det har inte varit för blött utan förhållandena har faktiskt varit bra. Trots att det regnat periodvis har vi varit ute i god tid så arbetet med upptagningen har löpt på bra, berättar Christian.

Skördemängderna har inte beräknats i sin helhet ännu. Men enligt Hoijar ser det ut för hans egen del att bli lite högre än normal medelskörd.

– Det ser också ut som att sockerhalten är högre än tidigare, vilket ger ett tillägg. Renheten är också bra, vilket också ger odlarna ett ytterligare tillägg.

Redan för några månader sedan kom Sucros ut med ett nytt avtal för nästa år. Ett avtal som kom ovanligt tidigt och som Hoijar beskriver som bra.

– Jag tycker avtalet är bra och det var viktigt att det gjordes upp i god tid där vi vet vilka priser som gäller. Många odlare funderar säkert på nästa år med höga gödselpriser så det var tydliga signaler som kom, säger han.

Beta2
Årets segrande beta i ÖSP:s sockerbetsutskotts tävling vägde 8,1 kilo. På grund av frost har den efter vägningen minskat lite i vikt.

Utrymme för fler odlare

Han och sockerbetsutskottet samt Sucros ser gärna att det tillkommer nya odlare. Fabriken i Säkylä har en kapacitet och det krävs en viss mängd för att upprätthålla en effektiv produktion.

– I dag är sockerbetsarealen i Finland på gränsen för att tillgodose en fabriks behov. Så det behövs fler odlare så alla som är intresserade ska ta kontakt. Trots att avståndet här i Österbotten är långt till Säkylä jobbar vi för transportstödet. Så förutsättningar för att odla finns också här i Österbotten, speciellt i de södra delarna av landskapet, säger Grannas.

Så här tror Hoijar om intresset för att odla nästa år:

– De som har odlat i år ser ut att fortsätta göra det nästa år och jag vet också det finns nya som är intresserade. Så vi hoppas på att odlingsarealen av sockerbetor ökar nästa år i vårt landskap, säger han.

Kim och Tommy Hägglund kom på andra plats i tävlingen med resultatet 6,7 kilo följda av Johan Wickman som hittade en beta på 6,4 kilo.