Jordbruk Landsbygdsnäringar

Storskalig solenergi på Åland
med biodling och betande får

Ålands första storskaliga energipark som anläggs på gammal sjöbotten nära Mariehamns flygstation får samtidigt starkt fokus på biologisk mångfald med hjälp av biodling och betande får. I samarbete med biltillverkaren Hyundai finländska generalagent byggs dessutom en fullskalig vätgasstation för både personbilar och tung trafik.

Markägaren Patrik Nordenfelt som arrenderar ut området för energiparken är mycket nöjd med projektet.

– Jag är miljöintresserad så det känns jättebra att kunna bidra till miljön på ett positivt sätt.

Han är född på Åland men flyttade år 1979 som åttaåring till Gävle med sin mor. Senare ärvde han det aktuella markområdet som tills vidare inte gett någon avkastning. 

– Nu när jag arrenderar ut marken för 40 år får jag pengar för den men kan ändå behålla kontakten med Åland och mina barn får möjlighet att småningom ta över området, kommenterar Patrik Nordenfelt, som jobbar som konsult med särskild inriktning på stora infrastrukturprojekt.

Också batterilagring

Bakom energiparken står företaget OX2 Åland, som redan tidigare visat intresse för att bygga storskalig vindkraft i havet både norr och söder om Åland.

Solparken byggs i Jomala Möckelö bara några hundra meter från stadsgränsen. Därför kan anläggningens överskottsvärme utnyttjas i fjärrvärmenätet runt Mariehamn.

Solparken byggs på ett 10,5 hektars markområde och beräknas få en effekt på upp till 10 megawatt (MW) från cirka 15.000 solpaneler. Det planeras också en fullskalig 3 MW vätgasstation för både personbilar och tung trafik samt även möjlighet att transportera vätgas för andra behov. Dessutom blir det batterilagring av solenergin.

Till solkraftsprojektet hör också en ängsmark för biodling och fårbete samt en grundkonstruktion i trävirke för att binda koldioxid (CO2). Överskottssyret från vätgasproduktionen används för att syresätta närliggande vattendrag för att se hur detta eventuellt kan förbättra undervattenshabitat för vattenlevande djur. 

Ambitionen är enligt OX2:s Ålandschef Anders Wiklund byggstart inom ett par år så att anläggningen kan tas i bruk under 2025.

Solceller vid köpcenter

I Lemland planeras en annan solcellspark på 4 hektar på mark som bolaget Solpark Åland Ab arrenderar av Lemland-Lumparlands församling. Bakom bolaget som redan lämnat in ansökan om byggnadslov står företaget Solel Åland som ägs av Patrik Törnroos och Jan-Erik Eriksson. 

Byggstart för solparken planeras till hösten 2023 eftersom Solel Åland nu i november börjar montera drygt 600 solpaneler för Ålands hittills största solcellsanläggning på drygt 300 KW vid Maxinge köpcenter i Jomala Dalkarby.

Däremot drar det ut på tiden med den 50 hektar stora solcellspark som OX2 och flera andra internationella storföretag anmält intresse för att bygga på landskapets mark i Finström Grelsby.

Frågan om miljötillstånd ska utredas vidare och landskapsregeringen väntar därför med att begära fullmakt av lagtingets tillstånd för att få arrendera ut markområdet för ända upp till 50 år.