Lpx 110116
Ett lågt sockerpris sätter press på EU:s avreglerade sockersektor. Situationen är kritisk, varnar sockerbranschens aktörer. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

EU:s sockersektor
pressas av låga priser

Det går knackigt för EU:s sockerkoncerner. Sockerpriset har visserligen återhämtat sig en aning, men ligger fortfarande på en låg nivå. De tyska sockerkoncernerna säger redan upp personal och stänger fabriker.

Avvecklingen av EU:s sockerkvoter och det låga världsmarknadspriset sätter press på den europeiska sockerproduktionen. Sockerindustrin ger kommissionen skulden för det svåra läget.

Bryssel reagerar inte. Tiden går, sockerpriset har inte rört sig nämnvärt sedan oktober förra året. Användarna av socker får sin råvara till ett subventionerat pris på bekostnad av sockerbruken och betodlarna, inskärper sockerindustrins lobbygrupp CEFS.

EU-kommissionens högnivågrupp för socker möttes i slutet av januari för att diskutera problemen, men resultaten var blygsamma. Inga konkreta åtgärder för att lösa problemen lades fram, kritiserar sockerindustrin.

Tyska koncerner känner sig åsidosatta

Vinsterna har rasat det senaste året. Tyska Nordzucker blev av med nästan hela sin vinst under verksamhetsårets första nio månader och produktionen minskade med 18 procent. En delorsak var fjolårets torra sommar. Betorna förblev mindre än normalt.

Südzucker redovisar en förlust på 83 miljoner euro inom sitt sockersegment. I fjol var motsvarande vinst 150 miljoner euro. Nu ska koncernen lägga ned två av sina fabriker. Sammanlagt ska Südzucker dra ned produktionen med 700.000 ton socker.

Samma trend drabbar den österrikiska sockerkoncernen Agrana. Under verksamhetsårets första nio månader sjönk resultatet inom sockersegmentet med 71 procent, från 127,6 till 37 miljoner euro.

De tyska sockerkoncernerna påpekar att branschen arbetar effektivt och uthålligt. Betodlarna använder metoder som sparar både gödsel och växtskyddsmedel. Odlarna går sparsamt fram med vatten och sockerbetorna tas till vara i sin helhet utan spill.

EU är numera en av världens friaste marknader för socker. Alla andra stora producentländer i världen subventionerar sin sockerproduktion och -export. Det europeiska sockret saknar varje chans att konkurrera på lika villkor, klagar industrin.

Kritik mot kopplade EU-stöd

Koncernerna fordrar att kommissionen inför hårdare tag mot osund konkurrens. Inga nya importtillstånd borde beviljas under nuvarande slappa konkurrensbetingelser. Import via tredjeländer måste stoppas genom strängare ursprungsregler.

Samtidigt kritiserar de tyska koncernerna också andra EU-länder för ojämlikhet på den inre marknaden. De kopplade stöden för betodlingen i flera länder, bland dem också Finland, betecknas som snedvriden konkurrens.

Den tyska sockerindustrin har dessutom ett ont öga till de undantagstillstånd för neonikotinoider inom sockerbetsodlingen som har beviljats i nio EU-länder, bland dem Finland och Sverige.

I Tyskland är neonikotinoider inte tillåtna. Den tyska regeringen avvisar också alla krav på kompensationer för förluster till följd av förbudet. Det är ett orättvist missförhållande, anser landets sockerbetsodlare.