Skogsbruk EU

EU:s skogsministrar
träffades i Österrike

Skogsministrarna från Finland, Sverige, Österrike och möttes i veckan på den stora skogsmässan Austrofoma i Österrike. Ministrarna fortsatte sina informella diskussioner om aktuella skogsfrågor. Träffen har redan hunnit bli tradition.

Österrikes skogsminister Norbert Totschnig var värd för mötet. Gruppen ”For Forest Group” grundades förra året med syftet att diskutera nya utmaningar inom EU:s skogssektor. Det gäller att ta vara på alla möjligheter inom skogsbrukets värdekedja.

De fyra ministrarna undertecknade ett gemensamt uttalande med politiska riktlinjer och samhällslösningar för skogs- och träsektorn. På öppningsdagen presenterades en studie om den europeiska skogs- och träindustrins ekonomiska betydelse.

I egenskap av skogrika länder har vi en lång tradition och expertis inom skogsbruk. Huvudsyftet med partnerskapet är att utbyta kunskap och beprövade åtgärder. Framför allt gäller det att säkerställa skogsrelaterade beslutsprocesser på EU-nivå, framhöll Totschnig.

Som ett resultat av ländernas strategiska samarbete undertecknade ministrarna ett gemensamt uttalande, som bekräftar vikten av ett hållbart skogsbruk samt en stärkt bioekonomi och subsidiaritet.

Studien visar hur viktig skogs- och trävaruindustrin är för Europa. Branschen genererar cirka 17,5 miljoner jobb över hela Europa. Det motsvarar Nederländernas hela befolkning. Ministrarna underströk betydelsen av en aktiv skogsförvaltning.

I den nya studien undersöktes totalt 30 europeiska länder (EU-27 jämte Norge, Schweiz, och Storbritannien) för första gången heltäckande för att fastställa betydelsen av den europeiska skogs- och timmerindustrin.

I ett brett samarbete på europeisk nivå granskas värdeskapande och sysselsättande effekter, utgående från skogssektorn. Studien är också grunden för den paneuropeiska träpolitiska plattformen woodPoP som har initierats av Österrike och Finland.

Med hjälp av satellitdata rapporteras alla skogsrelevanta ekonomiska aktiviteter och skogsprodukternas betydelse för nationalekonomin. Enligt studien utgör dessa 30 europeiska länder ett välmående ekonomiskt område.