Europa har de senaste åren upplevt extrem hetta, torka, skogsbränder och översvämningar. Situationen kommer att förvärras ytterligare, till och med enligt de mest optimistiska scenarierna för den globala uppvärmningen.
En rapport från den europeiska miljöbyrån EEA ger en dyster bild av det framtida klimatet i Europa. Sedan 1980-talet har uppvärmningen ökat med det dubbla, jämfört med det globala genomsnittet.
Uppvärmningen stiger som snabbast i Europa. Detta kommer att få svåra följder för hela kontinenten varnar EEA.
Politiker och experter borde fastställa politiska prioriteringar för anpassning till klimatförändringar och särskilt för klimatkänsliga sektorer.
Åtgärderna släpar efter
Analysen visar att Europas politik och åtgärder inte håller jämna steg med de snabbt växande riskerna. I många fall kommer en gradvis anpassning inte att räcka, varnar EEA:s generaldirektör Leena Ylä-Mononen.
Enligt Ylä-Mononen är det nödvändigt att agera genast. I annat fall kan de identifierade riskerna för klimatet nå kritiska eller katastrofala nivåer i slutet av detta århundrade, befarar hon i ett pressmeddelande.
Många åtgärder för att förbättra klimattåligheten tar lång tid att genomföra. Stora områden i Europa är utsatta för flera klimatrisker samtidigt. Sydeuropa har sina skogsbränder. Hetta och brist på vatten medför konsekvenser för jordbruket, utomhusarbete och folkhälsan.
Översvämningar, erosion och saltvattenintrång hotar Europas låglänta kustområden, inklusive många tätbefolkade städer. Analysen visar att Europa står inför akuta klimatrisker som ökar snabbare än samhällets beredskap att handla.
För att säkerställa samhällets motståndskraft måste EU och de enskilda ländernas och beslutsfattare agera snabbt för att minska riskerna. Analysen granskar 36 svåra klimatrisker för Europa inom fem områden.
Det handlar om ekosystem, mat, hälsa, infrastruktur samt ekonomi och finans. Mer än hälften av de svåra klimatriskerna som identifieras i rapporten kräver omedelbara åtgärder. Åtta av dem är särskilt akuta.
Det gäller i första hand om att bevara ekosystem, skydda befolkningen mot hetta, översvämningar och skogsbränder samt säkerställa funktionerna hos mekanismer som EU:s solidaritetsfond.
När det gäller livsmedel har riskerna redan stigit till en kritisk nivå för växtodlingen i Sydeuropa. Länderna i Mellaneuropa är numera också utsatta. Långvarig torka i stora områden hotar växtodlingen samt mat- och vattenförsörjningen.
Ekonomin tar också stryk
Europas ekonomi och finansiella system står inför många klimatrisker. Extrema klimatförhållanden höjer försäkringspremier, hotar finansiella tillgångar och bostadslån samt ökar statens utgifter och lånekostnader.
Solidaritetsfondens funktioner är redan allvarligt hotade på grund av höga kostnader för översvämningar och skogsbränder de senaste åren. Ökad klimatpåverkan kan också leda till växande klyftor i det privata försäkringsskyddet.
EU har gjort betydande framsteg när det gäller att förstå och förbereda sig för klimatriskerna, konstaterar miljöbyrån. Nationella riskbedömningar används alltmer som underlag för anpassningen.
Den samlade beredskapen förblir ändå otillräcklig. Genomförandet släpar efter den snabba ökningen av risknivåerna. EU borde inta en tydligare nyckelroll för att förbättra hanteringen av klimatrisker och ta ansvar, anmärker miljöbyrån.