Jordbruk EU Globalt Marknad

EU-vetepriserna vände
uppåt i september

Vetepriserna ökade kraftigt under månaden på grund av stark efterfrågan, torra förhållanden i Europa och i Svarta havsområdet som fördröjer höstsådden samt återhållen försäljning av odlarna i Ryssland, noterade EU-kommittén för spannmål förra veckan.

På fob-basis är vete från EU och Ryssland de mest konkurrenskraftiga. Majspriserna har också stigit beroende på god efterfrågan (Kina) och försämrade skördeutsikter i USA. På fob-basis är Argentina det billigaste ursprunget för majs, tätt följt av USA och Ukraina.

Nya prognoser från USDA visar på rekordproduktion av vete i världen 2020/21. Produktionen är beräknad till 770 miljoner ton och konsumtionen till 751 miljoner ton, vilket innebär att lagren är rekordhöga 319 miljoner ton. Lagren för de största exportörerna i världen är dock inte särskilt höga då dessa uppgår till 63 miljoner ton.

För majs är skörden beräknad till 1.165 miljoner on, vilket också är rekord. Jämfört förra prognosen justerades dock produktionen ned knappt 9 miljoner ton, främst beroende på lägre skörd i USA som drabbats av både stormar och torrare väder.

Kommissionens senaste prognos för spannmålsproduktionen 2020/21 i EU27 sänktes ytterligare och är nu beräknad till 274,3 miljoner ton (276,5 miljoner ton föregående prognos och 294,2 miljoner ton föregående år). Lägre areal och torr väderlek är orsaker till den lägre skörden.

Veteskörden är beräknad till 115,5 miljoner ton, durumvete till 7,3 miljoner ton, korn och havre till 55 miljoner ton respektive 8,1 miljoner ton. Majsskörden är beräknad till 63,1 miljoner ton. Jämfört med föregående månads prognos så var det bara majsskörden som sänktes, övriga spannmålslag höjdes.

Stigande priser för sojabönor på världsmarknaden beroende på hög efterfrågan av sojabönor från Kina påverkar även priserna på raps i EU. Detta samt den lägre produktionen för andra året i rad i EU har gett stöd åt priserna.

Nya uppgifter över rapsskörden i EU visade dock på en marginell ökning till 15,78 miljoner för 2020/21. Kommande importbehov av raps för EU är beräknat till 5 miljoner ton.

Högre areal för proteingrödorna (foderärter, åkerbönor och lupiner) 2020/21 förväntas ge en produktion 3,63 miljoner ton, vilket är marginellt högre en föregående månads prognos.

Världsmarknadspriserna för ris hade sjunkit under månaden då ny skörd väntas under oktober. Importen hittills till EU hade ökad med 15 procent, vilket dock får anses vara normalt eftersom lagren i EU är låga och att den nya skörden ännu inte är tillgänglig. Priserna på EU-marknaden ligger kvar på en relativt hög nivå.