Lpx 176164
EU vill sänka metanutsläppen, men jordbruket kan klara utmaningen utan att tumma på boskapsskötseln. Det hävdar åtminstone amerikanska forskare. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt

EU samarbetar med USA
om sänkta utsläpp av metan

EU samarbetar med USA och en bred front av länder för att gemensamt, globalt initiativ för att sänka metanutsläppen i världen. Initiativet ska läggas fram på det globala klimatmötet i Glasgow COP26 i början av november.

Enligt EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans och USA-regeringens klimatsändebud John Kerry anslöt sig nyligen 24 nya länder till Global Methane Pledge, med målet att sänka den globala uppvärmningen med minst 0,2 grader C fram till 2050.

En bred majoritet i EU-parlamentet antog nyligen EU-strategin för reducering av metanemissioner. Parlamentet kräver bindande reduktionsmål för utsläppen. Jordbruket har den största andelen av metanutsläppen i EU.

Resolutionen om EU-strategin godkändes med 563 röster mot 122 röster och 11 nedlagda röster. Parlamentarikerna kräver att kommissionen ställer upp bindande mål för utsläppsminskningar inom alla sektorer.

Matsäkerheten får inte riskeras

EU eftersträvar en tydlig sänkning av metanemissionerna fram till 2030 i enlighet med Parisavtalet. Resolutionen förutsätter också ett bindande, globalt avtal för sänkta metanutsläpp i samband med klimatmötet COP26 i Glasgow.

Parlamentet kräver obligatorisk kontroll, rapportering och verifiering för alla sektorer som släpper ut metan. Bindande program ska inrättas för lokalisering och reparation av läckor inom energisektorn och den petrokemiska industrin.

Resolutionen fastställer att jordbruket står för den största andelen av de antropogena – av mänsklig verksamhet förorsakade – metanutsläppen. En reducering borde framför allt verkställas inom boskapsuppfödningen.

Inom djurhållningen är det framför allt idisslare som har den största potentialen att reducera metanutsläpp. Parlamentarikerna kräver att medlemsländerna vidtar åtgärder för att minimera utsläppen.

Parallellt måste säkerställas att matproduktionen därigenom inte förflyttas till länder utanför EU. Importen av livsmedel från länder utanför EU måste uppfylla likvärdiga standarder med jordbruket i den europeiska unionen.

Relativt lätt att sänka utsläppen

Enligt USA-forskare vid Woodwell Climate Research Center i Massachusetts är metan betydligt skadligare för klimatet än koldioxid. En reducering av metanutsläppen skulle effektivt bromsa uppvärmningen med relativt enkla medel.

Genom att täta rör och behållare vid utvinning av gas kunde stora utsläpp av metan förhindras i atmosfären. Ett noggrannare underhåll av utrustningen skulle dessutom spara stora ekonomiska förluster för gasbolagen.

Forskarna utgår från att utsläppen från boskapsskötseln kan sänkas med 30 procent genom relativt enkla ingrepp. Djurfoder spelar en viktig roll i sammanhanget. Fettrikare foder skulle redan bidra till att sänka emissionerna med fyra procent.

Enligt studien är de globala metanutsläppen från boskapsskötseln störst i Indien, Brasilien, Kina och EU. Därefter följer norra Afrika, resten av Sydamerika, USA, Ryssland och Afrika söderom Sahara.

Alla åtgärder och medel som kan användas för att minska metanutsläppen är i princip redan tillgängliga. Nya produkter eller åtgärder måste inte utvecklas från början. De finns redan på marknaden.

Jordbruket kan också spara metanutsläpp utanför boskapsskötseln. Forskarna framhåller att brandröjning och risodling framkallar en stark klimatpåverkan. Vardera verksamheten står för åtta procent av de globala metanutsläppen.