Jordbruk EU Marknad

EU sänkte prognosen för spannmålsskörden

Sommarens hetta och den långvariga torkan har drabbat EU-jordbruket betydligt häftigare än väntat. Det framgår av den senaste skördeprognosen från EU-kommissionens agrara prognostjänst JRC Mars.

Medelavkastningen har sänkts för både höst- och vårsäd. Den genomsnittliga avkastningen för vete i hela EU har under föregående månad sänkts med 1,2 ton per hektar till 5,7 ton per hektar. Det är 2,7 ton mindre än normalt.

De sämsta skördarna har körts in i Mellaneuropa, Baltikum och de nordiska länderna. Avkastningen i Finland uppges ligga en femtedel under medelvärdet. I Tyskland och Lettland räknar man med ett minus på 16 procent.

Avkastningen för råg i EU har fallit med 14 procent under normalvärdet. För korn gäller ett minus på 4 procent. Det sämsta siffrorna bokförs i Danmark, där kornskörden är en fjärdedel mindre än normalt.

I Polen, Österrike, Baltikum och de nordiska länderna minskar kornskörden med en femtedel. I Tyskland och Tjeckien noteras en minskning med 13 procent. Grödorna har däremot mått bra i Spanien, där en större kornskörd än vanligt kunde köras in.

IGC-prognosen för den globala veteskörden har sänkts till 734 miljoner ton, beroende på ogynnsam väderlek i Australien, EU, Kanada och Turkiet. Prognosen för veteskörden i EU har sänkts till 128,8 miljoner ton, eller 9 procent lägre än i fjol.

EU:s totala spannmålsskörd beräknas för innevarande år till 287,1 miljoner ton mot 307,1 miljoner ton i fjol. De negativa skördeförväntningarna har bidragit till att priset på spannmål har stigit både i EU och USA.