Tupp
En knapp majoritet av EU-länderna är beredda att avskaffa burhållningen av produktionsdjur i EU men avlivningen av tuppkycklingar är en knepigare fråga.

Tuppkycklingar splittrar EU-ministrar

En majoritet av EU-länderna motsätter sig ett planerat förbud mot avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom värphönsproduktionen. Så kan man tolka en diskussion som nyligen fördes bland EU:s jordbruksministrar, för första gången under Sloveniens ordförandeskap.

Tyskland har som första EU-land förbjudit avlivning av tuppkycklingar. Landets jordbruksminister Julia Klöckner stöds av Frankrike som snart följer exemplet. Också EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides rekommenderar alternativa metoder.

Men långtifrån alla medlemsländer är beredda att godkänna ett avlivningsförbud i hela EU.

På ministermötet visade det sig att bara en knapp majoritet av medlemsländerna är mogna att stöda initiativet.

Spanien, Irland, Österrike, Portugal och Luxemburg stöder det tyska initiativet medan de östeuropeiska länderna befarar att producenternas ekonomi skulle lida alltför mycket. Bulgarien och Rumänien anser att tekniken ännu inte är mogen.

Danmarks jordbruksminister Rasmus Prehn befarade likaså att identifieringen av tuppkycklingar inte fungerar tillförlitligt i ett tidigt stadium. Tjeckien varnade för att ett avlivningsförbud kan bli för dyrt för små och mellanstora företag.

Den italienska delegationen medgav att den gängse tekniken inte är etiskt försvarbar i sin nuvarande form. Problemet är att tillförlitlig teknik ännu saknas på marknaden. Kommissionen ska nu fortsätta att utreda de tekniska lösningarna.

En knapp majoritet av EU-ministrarna är däremot redo att avskaffa burhållningen för alla produktionsdjur de närmaste åren. Häftigt motstånd levererade framför allt de baltiska länderna, Ungern, Kroatien, Grekland. Rumänien och Bulgarien.

Förslagets kritiker efterlyste åtminstone långa övergångstider. Den ansvariga kommissionären Stella Kyriakides ska ytterligare fila på planerna. Hon lovade att återkomma med ett lagförslag inom de närmaste två åren.

Handlingsplan för ekoproduktionen

Ministrarna antog rådets slutsatser om en handlingsplan för ekologisk produktion. Finland anser att slutsatserna är bra och välbalanserade. Finlands nationella ekostrategi Luomu 2.0 ligger i linje med de antagna slutsatserna.

Enligt ministrarna är det viktigt att öka den ekologiska produktionen så att utbudet håller takt med efterfrågan på marknaden. Enligt ministrarna måste medlemsländernas nationella utgångspunkter och förhållande beaktas då ekoproduktionen utvecklas.

Kommissionen gav på mötet en översikt av den internationella handeln med jordbruksprodukter. Ministrarna diskuterade bland annat handelspolitikens roll för att stöda den gröna omställningen.