100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
Mycket tyder på att premiärminister Boris Johnson börjat tappa intresset för EU, men samtalen ska ännu fortsätta. FOTO: Gov.uk
Jordbruk EU

EU och London
gör nytt försök med brexit

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om brexit har hittills löpt olovligt trögt. Under måndagens videokonferens var parterna överens om att samtalen framöver måste intensifieras för att nå ett resultat.

Mycket mer hade parterna inte att säga varandra. Delegationen i London bjöd på en from förhoppning om samförstånd i slutet av sommaren. Britterna vill inte veta av någon övergångsperiod.

Johnson diskuterade agendan med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU-rådets ordförande Charles Michel och parlamentets talman David Sassoli. Några konkreta resultat bjöd meningsutbytet inte på.

Efter fyra och en halv månader av förhandlingar är resultatet minst sagt magert. Ingendera sidan kan bokföra några väsentliga framsteg. Boris Johnson visade sin vana trogen gott humör och föreföll optimistisk.

Inga snabba ryck

Det enda parterna var överens om, var att förhandlingarna måste få mer fart, vilket också skrevs in i det gemensamma uttalandet. Förhandlingarna ska enligt uppgift intensifieras då de fortsätter i juli, men än så länge lyste dynamiken med sin frånvaro.

Rådets ordförande Charles Michel meddelade via Twitter att parterna är beredda att ladda en tiger i tanken men å andra sidan är EU inte beredd att köpa grisen i säcken. Han upprepade EU:s centrala krav på likvärdiga konkurrensvillkor inom handeln.

Johnson upprepade igen en gång sin redan bekanta tes att britterna inte är intresserade av att fortsätta med handel som bygger på gamla EU-regler. Enligt brittiska medier skulle Johnson hellre acceptera ett avtalslöst tillstånd.

Britterna kör längs två spår. Johnson och hans regering befarar att ett långfristigt avtal som är knutet till EU-standarder riskerar kan bli ett hinder för ett omfattande handelsavtal med USA. Johnson vill hålla portarna öppna i alla riktningar.

Juli månad blir kritisk för förhandlingarna med EU. Om parterna inte lyckas nå ett avtal inom juli, bereder britterna sig på att lämna EU vid nästa årsskifte. Då träder nya tullbestämmelser i kraft.

Nytt tullsystem är under planering

På grund av coronakrisen har parterna i alla fall mjukat upp bestämmelserna en aning. I stället för en omedelbar stängning av gränserna kommer tullkontrollerna att stärkas i etapper.

Veterinärintyg för import av kött till Storbritannien blir obligatoriska från den 1 april 2021. Från och med april ska också mejeriprodukter och vissa växtprodukter förses med ett hälsointyg. I juli 2021 införs fysiska kontroller för alla varor.

Enligt regeringskällor planerar Johnson samtidigt att avveckla 60 procent av alla tullar på importvaror. Det nya systemet ska ersätta de nuvarande EU-tullarna och skräddarsys för den brittiska ekonomin.

Avvecklingen av många tullar ska bidra till att förenkla byråkratin och sänka anskaffningskostnaderna för produkter som kylskåp, diskmaskiner och en mängd andra produkter, till och med julgranar.

För första gången sedan 50 år får britterna chansen att skräddarsy egna, globala tullar som kan anpassas till landets näringsliv, kommenterade handelsminister Liz Truss det nya systemet.

De nya tullbestämmelserna ska bli enklare och billigare. Systemet har tolkats som ett tecken på att britterna börjar förlora lusten att fortsätta förhandlingarna med EU. Intresset för en övergångsperiod förefaller att ha svalnat.