Jordbruk EU Marknad

EU-mjölkpriset är stabilt
och pulverlagren är slut

I EU har priset på mjölk och mjölkprodukter inte rört sig nämnvärt de senaste veckorna. Interventionslagren för skummjölkspulver är nu praktiskt taget tömda. Läget på mjölkmarknaden förefaller att ha stabiliserats efter kvotavvecklingen.

Det genomsnittliga avräkningspriset på mjölk i EU-28 låg i december på 35,6 cent per kg. Det innebär att avräkningspriset hade sjunkit med 1,4 procent sedan föregående månad och ligger fem procent under nivån i december 2017.

Det genomsnittliga priset på skummjölkspulver har varit stabilt de senaste veckorna. Priset låg i medlet av februari på 185 euro per 100 kg eller 33 procent högre än motsvarande vecka under fjolåret.

Interventionslagren av skummjölkspulver uppgick i slutet av december till 175.800 ton men efterhand har lagren sålts ut nästan helt och hållet. Bara mindre restpartier återstår för budgivarna i fortsättningen.

Inför den senaste anbudsgången hade kommissionen fått in anbud på 1.984 ton. Anbuden växlade mellan 163,10 euro per 100 kg och 168,10 euro per 100 kg. Kommissionen fastställde 163,10 euro som lägsta försäljningspris.

Det innebär att hela kvantiteten såldes. Inför följande anbudsomgång återstår ännu 1.383 ton för försäljning. Enligt kommissionen är det nu svårt att förutse hur priset utvecklas. Hittills har EU-lagret inverkat dämpande på prisbildningen.

Priset på smör har gått upp något de senaste veckorna. Det genomsnittliga priset på smör inom EU är i dagsläget 4,57 euro per kg, vilket är tre procent högre än föregående år och 106 procent högre än interventionspriset.

Mjölkpriset på den holländska spotmarknaden steg i februari med tre procent till 34,0 cent per kg. Experterna avvaktar nu utvecklingen på EU:s mjölkmarknad. Det är oklart om producenterna utvidgar sin produktion, vilket skulle dämpa marginalen för prisstegringar.

I internationell jämförelse är mjölkpriset i EU tämligen stabilt. I praktiskt taget alla viktiga exportländer har mjölkproduktionen minskat något, vilket väsentligt bidrar till det stabila marknadsläget.