Jordbruk

Lovisa stad säljer åkermark

Lovisa stad i Nyland säljer 82 hektar åker enligt anbudsförfarande. Det är rätt så sällan som städer och kommuner säljer åkermark.

Lovisa stad säljer sammanlagt 82 hektar åker som staden äger. All åkermark ligger inom stadens egna gränser och fördelar sig på tolv helheter. Områdena varierar i storlek från 1,5 till 20 hektar.

Sam Vickholm, chef för landsbygdsenheten vid Lovisa stad, berättar att en så här omfattande offentlig försäljning, där helheten är indelad i mindre objekt, är ovanlig.

– Det är ganska sällan det kommer så här stora åkerhelheter till salu på den öppna marknaden. De som säljer åker har ofta en potentiell köpare i åtanke redan i ett tidigt skede. Det här är fråga om en fullständigt öppen försäljning enligt anbudsförfarande.

Slutna anbud lämnas till Lovisa stad senast 22.3 kl.13.00, antingen till landsbygdsenheten belägen i Liljendal eller till kundservicebyrån Lovinfo belägen i stadens centrum. Att köpa åker kräver inte att man är jordbrukare och det är öppet för vem som helst att ge anbud.

Åkrarnas skick varierar

Det är stadsfullmäktige som fattat beslutet om försäljningen.

– Det är ett politiskt beslut. Stadsfullmäktige anser att staden inte ska äga sådant som inte har en direkt strategisk nytta för staden. Ofta är det bättre att det är jordbrukare som äger åker då en stad eller kommun kanske inte har intresse av att göra kostsamma grundförbättringar som täckdikning. En jordbrukare har inte heller intresse av att göra dem om hen inte äger marken själv eller om arrendekontraktet är kort, säger Vickholm.

Områdenas skick varierar. Det är allt från välskötta och större odlingsskiften till mindre områden som är mer lämpliga som beten. Lovisa stad har en rätt så stor försäljningsmålsättning. Man vill få åkerförsäljningen avklarad i god tid till vårbruket, men senare kommer man också att sälja en hel del skog.

– Det handlar om ungefär 500 hektar skog och vi eftersträvar att den ska säljas ännu under det här året, säger han.

Läs mer om försäljningen:
https://www.loviisa.fi/sv/nyhe...
Bekanta dig med de olika åkerskiftena:
https://www.loviisa.fi/sv/arbe...